Sam
Na een carrière start in een heel andere richting, is Sam in de zorg terechtgekomen. Oorspronkelijk studeerde hij vrijetijdsmanagement, een studie waarin hij veel leerde en een geweldige tijd had. Toch kwam hij er al snel achter dat een leven achter een bureau, ver weg van de praktijk, hem niet gelukkig maakte. Na een periode van onderzoek naar verschillende werk- en studierichtingen, kwam hij in aanraking met ergotherapie.
Van vrijetijdsmanagement naar ergotherapie
Mijn achtergrond ligt eigenlijk heel ergens anders dan waar ik nu ben beland. In eerste instantie heb ik vrijetijdsmanagement gestudeerd. Het was een geweldige studie en ik heb een fantastische tijd gehad, met veel leuke ervaringen en waardevolle lessen. Maar het werk zelf bleek minder inspirerend dan ik had gehoopt. Ik zat de hele dag achter een computer, ergens op een zolderkamertje, en dat was niet wat ik wilde.
Het idee van een tweede HBO-studie trok me aan, dus ben ik gaan uitzoeken welke opleidingen haalbaar waren in mijn situatie. Twee richtingen sprongen eruit: defensie en de zorg. Ik heb beide uitgebreid verkend. Allereerst ging ik aan de slag als reservist bij de landmacht. Een reservist werkt parttime en doet dit vaak naast een civiele baan of studie. Reservisten maken daarmee deel uit van de flexibele schil van de krijgsmacht en worden vooral ingezet als er meer personeel nodig is. De sfeer bij de landmacht sprak me aan en het was zonder twijfel de leukste bijbaan die ik ooit heb gehad, maar uiteindelijk vond ik er geen functie waar ik mijn beroep van wilde maken.
Ik wilde meer praktische bezigheden, interactie met mensen en variatie in mijn werk. Ik kwam uit bij de opleiding ergotherapie. Niet omdat ik er van tevoren van had gedroomd – ik had er zelfs nooit van gehoord. Iedereen kent fysiotherapie, maar ergotherapie? Toch voelde ik meteen een klik. De bredere focus op het dagelijks leven van mensen sprak me aan. Ergotherapie leek pragmatisch, dat paste bij mij. En dat bleek een schot in de roos.
Aan de slag bij Rijndam
Na mijn studie vond ik een baan bij Rijndam, eerst op de polikliniek en later op de kliniek, waar ik patiënten met neurologische aandoeningen behandel. Iedere dag is anders en vol dynamiek. De nauwe samenwerking met collega’s van verschillende disciplines – logopedie, fysiotherapie, psychologie, maatschappelijk werk – is intensief en waardevol. Wat ik het meest waardeer aan mijn werk en het werken met patiënten op de afdeling Neurorevalidatie, is de combinatie van cognitieve en fysieke uitdagingen.
Neurorevalidatie is complex en patiënten kunnen mij nog altijd verrassen door hun gedrag. Bijvoorbeeld bij een simpele handeling, zoals het aantrekken van een T-shirt. Schade aan het brein kan ervoor zorgen dat iemand alledaagse taken compleet anders uitvoert. Het is dan mijn taak om te achterhalen waarom ze dat doen en hen te helpen oude vaardigheden terug te vinden. Ik leer van hun gedrag en handelingen en zoek naar patronen. Dat puzzelen, uitzoeken hoe iemand iets doet en waarom dat zo is, geeft voldoening. Je werkt naar succesmomenten toe, hoe klein ook, en dat maakt het werk zo positief.
Een nieuwe rol in onderzoek
Sinds iets meer dan een jaar werk ik naast mijn werk als ergotherapeut ook voor de afdeling onderzoek. In deze rol probeer ik de onderzoekswereld en de beroepspraktijk met elkaar te verbinden. Ik breng de juiste mensen en informatie bij elkaar en kijk welke patiënten passen bij de vragen van de onderzoekers. Wat mij destijds het meeste aansprak aan mijn studie vrijetijdsmanagement, was het leggen van verbindingen tussen verschillende disciplines. Dat komt nu tot zijn recht en het helpt om het grotere plaatje in mijn werk te zien.
Het werken bij Rijndam, met mensen van allerlei leeftijden, nationaliteiten en culturen, heeft mijn horizon verbreed. Soms moet ik creatief zijn in mijn communicatie, maar uiteindelijk vind je altijd een manier om elkaar te begrijpen. Dat maakt het werk menselijk en waardevol.
Mijn beroep blijft me uitdagen, ik ben blij dat ik deze weg ben ingeslagen. Mijn baan biedt de perfecte balans tussen theorie en praktijk, tussen onderzoek en behandelen en dat is precies waar ik mij nu op mijn plek voel.
Werken bij Rijndam
Wil je meer lezen over hoe het is om te werken bij Rijndam?