Leren leven met NAH
Tijdens de revalidatie bekijken we waar jij last van hebt en beoordelen we met elkaar of er verschil is in hoe je voor en na het hersenletsel functioneert. Het kan voorkomen dat je zelf weinig problemen ervaart maar dat je omgeving merkt dat je veranderd bent. Op basis van de bevindingen krijg je een behandelprogramma aangeboden. We zoeken met elkaar naar een evenwicht tussen onder- en overprikkeling en voeren het aantal prikkels geleidelijk op. Het doel van de revalidatie is om te leren omgaan met de beperkingen die er zijn. We verbeteren waar mogelijk lichamelijke functies, vaardigheden en belastbaarheid. Verder werken we zonodig aan veranderingen op het gebied van seksualiteit, verwerkingsproblemen, gedragsverandering en veranderingen die belangrijk zijn voor het functioneren in je sociale omgeving.
We betrekken je naasten bij de behandeling en helpen jou en hen bij het verwerken en accepteren van de gevolgen van NAH.
Wanneer is revalidatie bij NAH zinvol?
Na het ontstaan van NAH is alles veranderd voor jou. Je hebt moeite met dingen die voorheen makkelijk gingen. Revalidatie is in sommige gevallen ook in een later stadium nog zinvol. Het komt voor dat problemen of vragen pas later ontstaan, bijvoorbeeld in het geval van optreden van spasticiteit, verkorting van spieren en geheugen-, concentratie- en denkstoornissen. Soms is ook een opfrisbehandeling nodig. We nemen dan eerder gegeven oefeningen nog eens samen door.
Wanneer is revalidatie bij NAH niet zinvol?
Revalidatie bij NAH is eigenlijk altijd zinvol, maar niet altijd bij Rijndam. Afhankelijk van de prognose en conditie kan het bijvoorbeeld zinvoller zijn om te revalideren in een verpleeghuis met revalidatieafdeling. In de meeste verpleeghuizen met een revalidatieafdeling zijn revalidatieartsen van Rijndam betrokken, voor het geven van advies.