Direct naar de content Direct naar de footer

Seksualiteit

Scroll naar

    Klinische revalidatie

    Een beperking heeft niet alleen lichamelijke gevolgen. Het beïnvloedt ook de beleving van intieme en seksuele zaken. 
    De intimiteitverpleegkundige geeft graag advies over seksualiteit en intimiteit als jij (of je partner) een lichamelijke beperking heeft.

    Voor wie is het spreekuur?

    Als je bent opgenomen op de afdeling dwarslaesie/heelkunde op Rijndam locatie Westersingel, kun jij (en/of jouw partner) tijdens dit spreekuur vragen stellen over seksueel functioneren met een beperking. 
    Poliklinische patiënten kunnen na verwijzing van de revalidatiearts een afspraak voor het spreekuur maken.

    Met welke vragen kunt u terecht op het spreekuur?

    Je kunt algemene vragen stellen over seksualiteit en intimiteit. Emotionele problemen kunnen in een persoonlijk gesprek aan de orde komen. Daarnaast is het mogelijk om informatie te krijgen over het gebruik van diverse hulpmiddelen, als dit nodig blijkt. Er kan samen (met je partner) gezocht worden naar nieuwe seksuele mogelijkheden. En je krijgt zo nodig ondersteuning bij zaken als vruchtbaarheid en zwangerschap. 

    Wie verzorgt het spreekuur?

    De intimiteitverpleegkundige verzorgt het spreekuur onder verantwoordelijkheid van de revalidatiearts. Tijdens je opname maak je al kennis met hen. De intimiteitverpleegkundigen zijn Jacqueline Fraanje en Jacco Mulder.

    De intimiteitverpleegkundigen houden elke vrijdag spreekuur. 
    Dit vindt plaats op de derde verdieping in ruimte 3052. 

    T 010 2412473
    E intidh@rijndam.nl

    Poliklinische revalidatie

    Een chronische ziekte of lichamelijke beperking kan invloed hebben op je hele leven, zoals op je woon- en werksituatie, hobby's en relaties. Door de situatie waarin je terecht bent gekomen, kan je leven op zijn kop staan. Vaak lijkt het alsof je in een rollercoaster zit met gevoelens van spanning, onzekerheid, verdriet en rouw. Je rouwt om het verlies van wie je was en wat vroeger vanzelfsprekend was.Tijdens het revalidatietraject leer je opnieuw ontdekken wie je bent. Dit kan veel onzekerheden met zich meebrengen op allerlei gebieden van je leven. Deze onzekerheden kunnen ook veranderingen in je beleving van intimiteit en seksualiteit veroorzaken. Het gaat hierbij niet alleen om fysieke veranderingen, maar ook om hoe je intimiteit en seksualiteit ervaart.

    Seksualiteit en intimiteit bespreekbaar maken

    Het is belangrijk om stil te staan bij de dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals intimiteit en seksualiteit. Deze onderwerpen mogen besproken worden. Soms kan het lastig zijn om over seksualiteit te praten, waardoor het onderwerp onbesproken blijft. Dit kan leiden tot meer spanning en problemen in je relatie. Daarom willen we graag met je in gesprek gaan over je zorgen en vragen.

    Heb je vragen?

    Als je vragen of zorgen hebt over je relatie, intimiteit of seksualiteit, bespreek deze dan met je behandelaren. Wij zorgen ervoor dat er aandacht is voor deze onderwerpen. Door erover te praten, kunnen we advies geven en, als dat nodig of wenselijk is, je doorverwijzen naar een seksuoloog.