Direct naar de content Direct naar de footer

Hand- en polsrevalidatie

Het Hand- en Polscentrum van Rijndam is gespecialiseerd in complexe handrevalidatiezorg. 

Scroll naar

    Wat kunnen wij behandelen?

    Wij bieden medisch specialistische revalidatie bij arm- en handproblematiek. Medisch specialistisch betekent dat je bij ons mogelijk terecht kunt als je niet voldoende hulp kunt krijgen bij je eigen fysiotherapeut of ergotherapeut. Wij werken multidisciplinair, wat betekent dat er altijd meerdere behandelaren betrokken zijn bij jouw revalidatietraject. Je kunt hierbij denken aan een fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, haptotherapeut en/of een maatschappelijk werker. Het revalidatieteam staat altijd onder leiding van een revalidatiearts.

    "Met een spalk kun je meer"

    Deze patiënt heeft maar liefst 15 jaar (!) niet kunnen schrijven met de rechter hand. De hand was niet te openen door extreme spierspanning. Na een operatie door de plastisch chirurg/handchirurg kwam deze patiënt bij het handenteam van Rijndam, in het Franciscus Gasthuis. Met een spalk lukt schrijven nu wel!

    Behandeling bij Rijndam

    Voor het meest optimale herstel werkt het Hand- en Polscentrum van Rijndam nauw samen met de specialisten in onze drie partnerziekenhuizen. Dit betekent dat de revalidatiearts overlegt welke patiënten geopereerd zullen worden, welke vervolgbehandeling er nodig is en op welke termijn deze gestart dient te worden. Op deze manier is er een snelle en secure informatieoverdracht, wordt er optimaal gebruik gemaakt van een ieder zijn expertise en kan er goed gepland worden, zodat behandelingen nauw op elkaar aansluiten.

    Bovendien blijft er afstemming tussen de revalidatiearts van Rijndam en jouw medisch specialist uit het ziekenhuis. Hierdoor wordt actief ingespeeld op eventuele medische ontwikkelingen en kan er snel geschakeld worden wanneer dit nodig is.

    Op basis van je verwijzing wordt bepaald hoe de behandeling opgebouwd wordt.

    De diagnose moet nog gesteld worden

    De anatomie van de handen is complex. Vele malen complexer dan bijvoorbeeld van je been. Daarom is een precieze diagnose van groot belang om je problemen te verhelpen of zoveel mogelijk te beperken.

    Wanneer nog niet duidelijk is waar de klachten vandaan komen, zal de revalidatiearts door middel van onderzoek en vragenlijsten de diagnose stellen. Dit gebeurt door handonderzoek waarbij gekeken wordt naar mobiliteit, kracht, gebruik (privé maar ook bijvoorbeeld op het werk), pijn, belasting versus belastbaarheid en eventuele onderliggende psychosociale problemen.

    De diagnose is bekend

    De precieze aanpak is afhankelijk van je diagnose en persoonlijke situatie. Daarom wordt er per patiënt een behandelplan opgesteld. In dit behandelplan wordt de aanpak omschreven op basis van je persoonlijke doelen.

    In veel gevallen krijg je te maken met een handtherapeut die zich richt op het gebruik van je hand bij dagelijkse activiteiten. Hoe pak je zaken nu aan en hoe kun je dit beter doen om je hand te ontlasten? Praktische tips leiden tot een beter gebruik van je aangedane hand, maar ook van je niet-aangedane hand.

    Daarnaast is er ook een handtherapeut betrokken die zich richt op het activeren van je hand. Dit door middel van oefeningen, weefselmassage, krachttraining en behandeling van eventueel littekenweefsel.

    Wanneer er blokkades zijn bij het ervaren van gevoel in je hand kan op de locatie Francisicus Gasthuis haptotherapie onderdeel zijn van de behandeling. Doel van de behandeling door een haptonoom is het herstellen van het contact met uw eigen lichaam.

    Wanneer je handletsel naast lichamelijke gevolgen ook emotionele gevolgen heeft kan je behandelteam uitgebreid worden met een maatschappelijk werker of psycholoog. Dit gebeurt altijd in overleg.

    Omdat wij belang hechten aan meetbaar resultaat gebruiken wij een handkrachtmeter en goniometer om te monitoren of de beweeglijkheid en kracht in je hand vooruitgaat. Ook gebruiken we gedurende de behandeling vragenlijsten waarmee we onder andere meten hoe je de hoogte van de pijn en de ontwikkeling van je kracht ervaart.

    Gemiddeld kom je één tot twee keer per week naar Rijndam voor therapie. De behandelduur is afhankelijk van het letsel en kan variëren van twee weken tot een jaar, maar duurt gemiddeld 3 maanden.

    Nazorg

    Als dat nodig is krijgt je twee tot vier maanden na afloop van de revalidatie een uitnodiging voor controle bij de revalidatiearts. Je bekijkt samen hoe het gaat en of er veranderingen zijn. In overleg kunnen meer controles volgen.

    Zijn er tussentijds problemen, neem dan contact op met de locatie waar je onder behandeling bent. Wij helpen dan telefonisch of plannen zo snel mogelijk een afspraak in.

    Ik wilde maar dat ik eerder doorverwezen was!

    Koen

    Ik hoop dat medisch specialistische revalidatie als volwaardig alternatief meegenomen gaat worden

    Lees het verhaal van Koen

    Nooit gedacht dat ik de regie ooit terug zou krijgen

    Wil je ervaringsverhalen lezen van onze medewerkers en patiënten over hand- en polsrevalidatie?

    Wij verzamelden ze hier voor je