Op basis van je verwijzing wordt bepaald hoe de behandeling opgebouwd wordt.
De diagnose moet nog gesteld worden
De anatomie van de handen is complex. Vele malen complexer dan bijvoorbeeld van je been. Daarom is een precieze diagnose van groot belang om je problemen te verhelpen of zoveel mogelijk te beperken.
Wanneer nog niet duidelijk is waar de klachten vandaan komen, zal de revalidatiearts door middel van onderzoek en vragenlijsten de diagnose stellen. Dit gebeurt door handonderzoek waarbij gekeken wordt naar mobiliteit, kracht, gebruik (privé maar ook bijvoorbeeld op het werk), pijn, belasting versus belastbaarheid en eventuele onderliggende psychosociale problemen.
De diagnose is bekend
De precieze aanpak is afhankelijk van je diagnose en persoonlijke situatie. Daarom wordt er per patiënt een behandelplan opgesteld. In dit behandelplan wordt de aanpak omschreven op basis van je persoonlijke doelen.
In veel gevallen krijg je te maken met een handtherapeut die zich richt op het gebruik van je hand bij dagelijkse activiteiten. Hoe pak je zaken nu aan en hoe kun je dit beter doen om je hand te ontlasten? Praktische tips leiden tot een beter gebruik van je aangedane hand, maar ook van je niet-aangedane hand.
Daarnaast is er ook een handtherapeut betrokken die zich richt op het activeren van je hand. Dit door middel van oefeningen, weefselmassage, krachttraining en behandeling van eventueel littekenweefsel.
Wanneer er blokkades zijn bij het ervaren van gevoel in je hand kan op de locatie Francisicus Gasthuis haptotherapie onderdeel zijn van de behandeling. Doel van de behandeling door een haptonoom is het herstellen van het contact met uw eigen lichaam.
Wanneer je handletsel naast lichamelijke gevolgen ook emotionele gevolgen heeft kan je behandelteam uitgebreid worden met een maatschappelijk werker of psycholoog. Dit gebeurt altijd in overleg.
Omdat wij belang hechten aan meetbaar resultaat gebruiken wij een handkrachtmeter en goniometer om te monitoren of de beweeglijkheid en kracht in je hand vooruitgaat. Ook gebruiken we gedurende de behandeling vragenlijsten waarmee we onder andere meten hoe je de hoogte van de pijn en de ontwikkeling van je kracht ervaart.