Direct naar de content Direct naar de footer

Cerebrale Parese volwassenen

De hersenbeschadiging bij Cerebrale Parese verandert niet naarmate je ouder wordt. Toch kun je na je kinderjaren andere klachten gaan ervaren. Je kunt last krijgen van stijve gewrichten (contracturen) en slijtage (artrose). Ook kun je te maken krijgen met een verlaagde fitheid, moeheid en chronische pijn en kunt je problemen ervaren in het dagelijks leven met bijvoorbeeld vervoer, wonen, recreatie en werk. Revalidatie kan dan zinvol zijn.

Scroll naar

    Medische informatie

    Bij Cerebrale Parese (CP) is er sprake van een hersenbeschadiging. Die beschadiging ontstaat voor, tijdens of tot ongeveer één jaar na de geboorte.

    De klachten van mensen met CP kunnen sterk verschillen in ernst en soort. Het bewegen is altijd aangetast, waarbij meestal stijfheid (spasticiteit) en soms teveel bewegingen (dyskinesie) of moeite hebben met het sturen van armen of benen (ataxie) voorkomen.

    Deze klachten kunnen eenzijdig (unilateraal) of tweezijdig (bilateraal) aanwezig zijn. Dit geeft problemen bij het gebruik van armen en met lopen of zitten. Wat ook voor kan komen zijn stoornissen van het zien, horen, waarnemen, spreken, slikken en de hersenfuncties (bijvoorbeeld aandacht of geheugen). Sommige mensen hebben epilepsie.

    Behandeling bij Rijndam

    Bij Rijndam zoeken we altijd naar verrassende oplossingen. We zetten situaties altijd in nieuwe perspectieven. Dat helpt ons met het vinden van nieuwe mogelijkheden en het op maat maken van onze zorg. Bekijk hoe wij je helpen met het heruitvinden van jezelf. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Wij helpen jou je te verbazen door onze unieke werkwijze met een multidisciplinair team. Fysotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers: allemaal werken ze samen - onder leiding van een revalidatiearts - aan jouw herstel. Lees hieronder meer over onze aanpak.

    Aan de hand van een gesprek, bekijkt de revalidatiearts samen met jou welke behandeling zinvol is. Op basis daarvan stellen we een behandelplan op. De behandeling kan bestaan uit afspraken bij de arts voor je fysieke klachten, vaak gecombineerd met speciale spreekuren (voor schoenen, hulmiddelen of spasticiteit). Of een poliklinische revalidatiebehandeling door een gecombineerd behandelteam. Hierbij is ook aandacht voor verwerking, acceptatie en factoren zoals zelfbeeld. Opname is zelden noodzakelijk. Bij behandeling in de polikliniek verblijft u gewoon thuis. U komt steeds op afspraak voor behandeling naar Rijndam. Voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 25 jaar is er daarnaast de Polikliniek Jongvolwassenen. Deze polikliniek richt zich specifiek op de overgang naar een zelfstandig leven.

    Het behandelteam staat onder leiding van een revalidatiearts. Die kijkt samen met het behandelteam welke doelen voor jou haalbaar zijn. Het behandelteam kan verschillend zijn wat samenstelling betreft. Te denken valt aan een fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, bewegingsagoog, maatschappelijk werker of psycholoog. Natuurlijk stemmen we de revalidatie zo goed mogelijk af op jouw situatie. En we adviseren je wat je zelf kunt doen, wat je kunt oefenen en wat voor hulpmiddelen je nodig hebt. Je eigen rol in de behandeling is uitermate belangrijk.

    De duur van de behandeling verschilt. Afhankelijk van de gestelde doelen kan dit enkele keren tot enkele maanden zijn.
    Er kunnen meerdere periodes in je leven zijn waarin het belangrijk is om aanvullend advies of behandeling te krijgen. Tussen deze periodes is er contact met de revalidatiearts, maar zijn er geen behandelingen.

    Na de revalidatie

    Na het afronden van een behandeltraject blijf je zo lang als nodig is onder controle van een revalidatiearts.

    Ik ben dankbaar dat ik elke dag opnieuw, de kans krijg om te leven!

    Dagelijks een kans op een nieuw avontuur vol met: leren, inspireren en vooral veel genieten! Vaak beseffen we niet hoe bijzonder dit eigenlijk is. Ik heb echter als jong patiëntje al geleerd dat dit niet altijd even vanzelfsprekend is!

    Lees het verhaal van Sytze

    Nooit gedacht dat ik anders was

    Vanessa

    Ik was wel anders, maar ik deed niet anders.

    Lees het verhaal van Vanessa

    Onze revalidatieartsen