Direct naar de content Direct naar de footer

Chronische pijn en vermoeidheid

Het houdings- en bewegingsapparaat van je kind veroorzaakt chronische pijn. Die pijn duurt al langer dan zes weken en is niet meer te verklaren door een lichamelijke aandoening. Ondanks behandelingen zijn de klachten er nog steeds.

Scroll naar

    Bij chronische vermoeidheid of ME is je kind al langer dan zes maanden moe. De vermoeidheid komt niet door inspanning en verdwijnt ook niet met rust. Je kind functioneert daardoor moeizaam.

    Medische informatie

    Bij chronische pijn of vermoeidheid hebben kinderen vaak chronische rug- en nekklachten, pijn in bindweefsel en spieren of last van posttraumatische dystrofie (Complex Regionaal Pijn Syndroom). Soms ook is je kind overbelast en spelen maatschappelijke en psychologische factoren een rol.

    Is revalidatie zinvol?

    Revalidatie is zinvol als je kind beperkingen ervaart, tussen de 6 tot 18 jaar oud is en graag meer wil leren.

    Wanneer er nog gezocht wordt naar een behandelbare lichamelijke verklaring van de pijn is revalidatie bij Rijndam nog niet zinvol.

    Behandeling bij Rijndam

    Bij Rijndam zijn we nieuwsgierig naar verrassende oplossingen, nieuwe mogelijkheden en maken we de zorg op maat. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Verbazing laat zien dat je kind meer kan dan hij of zij eigenlijk dacht. Dat je kind (weer) Baas kan zijn over zijn of haar eigen leven.

    We werken met een multidisciplinair team. Dit betekent dat onze fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers allemaal samen werken - onder leiding van een revalidatiearts - om het maximaal haalbare uit je kind te halen. We stemmen de revalidatie altijd zo goed mogelijk af op het onderwijs van je kind.

    Lees hieronder meer over onze aanpak.

    Na een intake door de revalidatiearts en een observatie door het revalidatieteam wordt met jullie besproken welk behandelprogramma het meest geschikt is voor je kind. Per kind wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld, alle behandelingen zijn op elkaar afgestemd. Die zijn gericht op omgaan met pijn, vermoeidheid en de gevolgen ervan. Je kind werkt aan het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid en aan het herstel van vaardigheden.

    Aan de hand van dit plan zorgen we ervoor dat je kind zijn of haar activiteiten geleidelijk uitbreidt. Jij en je kind zijn daarbij zelf verantwoordelijk voor het volgen van het programma. Je kind werkt thuis en bij Rijndam zelfstandig aan de opgestelde doelen. We betrekken ook de ouders en eventuele broertjes en zusjes bij de behandeling en leren je hoe je jouw kind zo goed mogelijk kunt helpen. Zo werken we met elkaar aan het welbevinden van je kind en aan een betere kwaliteit van leven.

    Aan de hand van de ernst van de problematiek en de leeftijd van uw kind, bepalen we hoe we gaan behandelen: een consult bij de revalidatiearts, individuele poliklinische behandeling, dagbehandeling of opname in de kinderkliniek.

    Poliklinische behandeling

    Bij behandeling in de polikliniek verblijft uw kind gewoon thuis. Hij of zij komt steeds op afspraak voor behandeling naar Rijndam.

    Dagbehandeling

    Bij dagbehandeling komt uw kind één of meer dagdelen per week naar Rijndam. Afhankelijk van leeftijd en situatie krijgt uw kind dan een plaats in een groep. 

    Opname

    Uw kind komt voor opname naar de locatie Westersingel. Vooraf geven we aan voor hoe lang. Tijdens de opname kunt u meelopen. Zo weet u wat er gebeurt.

    Nu heb ik mijn eigen leven weer terug zoals ik het wil en daar geniet ik enorm van!

    Lees het verhaal van Anouk

    Na de revalidatie

    Tot één jaar na zijn of haar ontslag komt je kind regelmatig bij de revalidatiearts terug. We controleren dan met elkaar of het goed gaat.

    Leven met...

    Samenwerking en advies

    Om de juiste zorg te bieden werken wij samen met diverse (zorg)organisaties, zoals GGZ instanties en organisaties voor ambulante begeleiding. We geven advies aan eerstelijnspraktijken. (bijvoorbeeld kinderfysiotherapiepraktijken) en bieden schoolondersteuning binnen het speciaal onderwijs.