Tijdens de revalidatie leert je kind hoe hij of zij met gewrichtsklachten om kan gaan. Met als doel klachten te verminderen, de kracht en conditie te verbeteren en het goede evenwicht te vinden tussen belasting en belastbaarheid. We geven daarnaast advies op het gebied van sport en ondersteunende voorzieningen.
Gewrichtsaandoeningen
Heeft je kind chronisch gewrichtsklachten? Ontstekingen in zijn of haar gewrichten veroorzaken pijn en maken bewegen moeilijk.
Scroll naar
Je kind kan last hebben van koorts, moeheid, stijfheid en bloedarmoede. Dat is bijvoorbeeld zo bij jeugdreuma, Juveniele Idiopathische Artritis (JIA) of systeemaandoeningen met gewrichtsklachten. Omdat de klachten chronisch zijn, hebben ze grote gevolgen bij de dagelijkse bezigheden. Bijvoorbeeld bij het sporten, schrijven en aan- en uitkleden.
Medische informatie
Een gewricht is het ‘scharnier’ tussen twee botten. Je hebt grotere gewrichten bijvoorbeeld in de heup, knie, schouder en ellenboog. En kleinere gewrichten bijvoorbeeld in de handen, voeten, vingers en tenen, en tussen de ruggenwervels.
Soms raken het bot, kraakbeen of gewrichtskapsel geïrriteerd en dit geeft klachten.
Is revalidatie zinvol?
Kinderen met gewrichtsklachten hebben vaak moeite met bewegen, de arm- en handfunctie te gebruiken of mee te doen met leeftijdgenoten. Er kunnen afwijkingen ontstaan aan de gewrichten, schrijven kan moeilijk zijn en ook aan- en uitkleden kan problemen geven. In al die gevallen is revalidatie zinvol.
Behandeling bij Rijndam
Bij Rijndam zoeken we naar verrassende oplossingen. We zetten situaties altijd in nieuwe perspectieven. Dat helpt ons met het vinden van nieuwe mogelijkheden en het op maat maken van onze zorg. Ons motto is: VerBaas Jezelf! Verbazing laat zien dat je kind meer kan dan hij of zij eigenlijk dacht. Dat je kind (weer) Baas kan zijn over zijn of haar eigen leven.
We werken met een multidisciplinair team. Dit betekent dat onze fysotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en maatschappelijk werkers allemaal samen werken - onder leiding van een revalidatiearts - om het maximaal haalbare uit je kind te halen. We stemmen de revalidatie altijd zo goed mogelijk af op het onderwijs van je kind. Lees hieronder meer over onze aanpak.
Aan de hand van de ernst van de problematiek en de leeftijd van je kind, bepalen we hoe we gaan behandelen: een consult bij de revalidatiearts, individuele poliklinische behandeling, dagbehandeling of opname in de kinderkliniek. De meeste kinderen vinden het fijn samen met leeftijdgenoten met dezelfde klachten behandeld te worden.
Poliklinische behandeling
Bij behandeling in de polikliniek verblijft je kind gewoon thuis. Hij of zij komt steeds op afspraak voor behandeling naar Rijndam.
Dagbehandeling
Bij dagbehandeling komt je kind één of meer dagdelen per week naar Rijndam. Afhankelijk van leeftijd en situatie krijgt je kind dan een plaats in één van de volgende groepen:
Opname
Je kind komt voor opname naar de locatie Westersingel. Vooraf geven we aan voor hoe lang. Tijdens de opname kun je altijd meelopen, wo weet je wat er gebeurt.
Aanbod 0 - 4 jaar
Aanbod 4 - 18 jaar
Na de revalidatie
Na afsluiting van de behandeling vindt nacontrole plaats door de revalidatiearts. In overleg met jullie en de behandelend reumatoloog of kinderarts wordt gekeken hoe lang deze nacontrole zinvol is. Soms zijn tijdens de periode van opgroeien meerdere behandelingperiodes nodig, bijvoorbeeld om hulpmiddelen aan te passen aan de groei.
Leven met...
Samenwerking en advies
Om de juiste zorg te bieden werken wij samen met diverse (zorg)organisaties, zoals GGZ instanties en organisaties voor ambulante begeleiding. We geven advies aan eerstelijnspraktijken. (bijvoorbeeld kinderfysiotherapiepraktijken) en bieden schoolondersteuning binnen het speciaal onderwijs.