Het gezin en thuis
Een kind met beperkingen vraagt veel van ouders: omgaan met rouw en verlies, dealen met een intensief therapieprogramma, constant hulp en ondersteuning bieden, overleggen met vele professionals. En dan ben je ook nog partner, ouder van andere kinderen, werknemer, vriend(in).
Scroll naar
Ook voor eventuele andere kinderen in het gezin heeft het gevolgen als er een kind met een beperking is. Vaak is daar onvoldoende aandacht voor. Kinderen uiten zich vaak indirecter of via gedrag over hun situatie. Voor ouders kan het ingewikkeld zijn om tijd, aandacht en energie goed te verdelen binnen het gezin. Rijndam heeft hier structureel aandacht voor, we helpen ouders, familieleden en andere naasten om balans te vinden en te houden.
Ook kijken we naar de totale ontwikkeling van je kind, om je zo goed mogelijk te adviseren en begeleiden op het gebied van (medische) hulpmiddelen en woningaanpassingen.
BRUS groep
Voor broers en zussen (afgekort brussen) bieden de muziektherapeut en maatschappelijk werk de brusgroep aan. Een groep waarin kinderen die een broer of zus hebben met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking met elkaar aan de slag gaan over wat hen bezighoudt en wat zij belangrijk vinden.
Advisering (medische) hulpmiddelen
Afhankelijk van de mate waarin de motorische mogelijkheden van een kind/ jongere beperkt zijn zal er op een gegeven moment bekeken worden of revalidatie hulpmiddelen een meerwaarde kunnen bieden. Als je als ouder merkt dat de verzorgende taken van je kind of het helpen bij lopen/ transfers steeds zwaarder wordt, dan kan een gesprek met een ergotherapeut of fysiotherapeut helpen om na te gaan of deze handelingen op een ander manier geboden kunnen worden waardoor ze fysiek minder zwaar zijn.
Daarnaast wil je je kind/ jongere zoveel mogelijk alles wat het kan zelf laten doen of het hierbij stimuleren. Als dat niet meteen lukt, dan kan het zinvol zijn om in overleg met de ergotherapeut/ fysiotherapeut te bespreken waar jullie tegenaan lopen waardoor het niet lukt.