Direct naar de content Direct naar de footer

Neuralgische amyotrofie

Neuralgische amyotrofie (NA) is een aandoening aan de zenuw die wordt gekenmerkt door een pijnaanval die gevolgd wordt door gehele of gedeeltelijke verlamming aan spieren. De zenuwbundel die vaak betrokken is bij NA is de plexus brachialis die de spieren in de schouder, arm en hand aanstuurt. Soms zijn er ook andere zenuwen betrokken en kan er uitval zijn van spieren naar het been of is er verlamming van het diafragma. De diagnose NA wordt gesteld door een neuroloog. De oorzaak van NA is helaas nog niet bekend. 

Scroll naar

    Behandeling bij Rijndam

    Poliklinische behandeling van NA bij Rijndam is ingericht op het optimaliseren van het bewegen in de schouder, arm en hand en het zo goed mogelijk leren omgaan met de beperkingen en/of pijnklachten. Er is sprake van een multidisciplinaire aanpak met inzet van de fysiotherapeut, ergotherapeut en maatschappelijk werker. Waar nodig wordt dit nog aangevuld met de haptotherapeut en/of psycholoog. Bij handproblematiek wordt er een gespecialiseerd handfysiotherapeut en/of handergotherapeut ingezet.

    Wanneer is revalidatie zinvol

    Revalidatie is zinvol wanneer je hulp nodig hebt volledig of gedeeltelijk herstel te bereiken. Ook wanneer geen herstel mogelijk is, kan Rijndam bijdragen aan het realiseren van zoveel mogelijk zelfstandigheid. Rijndam kan ondersteunen door middel van advies, begeleiding en/of behandeling.
    Rijndam werkt multidisciplinair. Dit betekent dat meerdere specialisten naar de problematiek kijken. Wanneer je slechts de ondersteuning nodig hebt van één specialisme (bijvoorbeeld fysiotherapie) dan is revalidatie bij Rijndam niet aan de orde. Je zult dan (zeer waarschijnlijk) doorverwezen worden naar een praktijk bij jou in de buurt.

    Behandelaanpak

    Binnen de revalidatie is jouw hulpvraag het uitgangspunt. Aan het begin van de revalidatie vindt er een intake plaats door de revalidatiearts. Hierbij wordt een voorlopig behandelplan opgesteld. In de weken die volgen start het behandelteam met gedetailleerdere inventarisatie van je vragen, wensen, mogelijkheden en beperkingen. En natuurlijk wordt er tegelijkertijd al behandeld. Tijdens de eerste teambespreking worden alle gegevens die zijn verzameld besproken en maakt het behandelteam een behandelplan voor de komende periode. Ook langere termijn doelen en de prognose worden besproken.  

    Bij poliklinische behandeling wordt na een teambespreking het verslag hiervan met jou en eventueel je naasten besproken en vastgesteld. Het behandelplan omvat naast de behandeldoelen ook de behandelaren die je zullen begeleiden. Om de 4 tot 6 weken wordt het behandelplan bijgesteld.

    Behandelteam  

    We behalen bij Rijndam het beste resultaat door met een multidisciplinair behandelteam hetzelfde hoofddoel na te streven. Dat behandelteam staat onder leiding van een revalidatiearts. Afhankelijk van je doelen bevat een team een fysiotherapeut, ergotherapeut, maatschappelijk werker haptotherapeut en/of psycholoog. Voor hulpmiddelen werken we onder andere samen met een orthopedisch instrumentmaker. Natuurlijk stemmen we de revalidatie zo goed mogelijk af op jouw situatie en mogelijkheden, en overleggen met jou wat je zelf kunt doen, wat je kunt oefenen en wat voor hulpmiddelen je nodig hebt.

    Behandelduur

    Hoe lang de revalidatie gaat duren, hangt af van je medische en persoonlijke situatie en de doelen die je wilt en kunt bereiken. Dit kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. De meeste trajecten duren 8 tot 12 weken.  

    Nazorg 

    Wanneer het wenselijk is, blijf je na je behandeling onder controle bij Rijndam of elders. Zo bieden we je structurele begeleiding. Ook kan er een verwijzing volgen naar een eerste lijns fysiotherapeut of ergotherapeut om je verder te begeleiden en doelen te behalen. 

    Wij werken nauw samen met het Radboud ziekenhuis op het gebied van neuralgische amyotrofie en al onze professionals die deze aandoening behandelen zijn hier ook geschoold. Op hun website vind je nog heel veel nuttige informatie.

    Ga naar de pagina over neuralgische amyotrofie