Het verhaal van Marianna
Marianna is 42 jaar en gevlucht voor de oorlog in Oekraïne. Ze is sinds 26 maart in Nederland met haar twee kinderen, een jongen van 17 jaar en een meisje van 15 jaar. Haar man is achtergebleven in Oekraïne. Marianna is afgestudeerd radioloog en werkte voor de oorlog als directeur van het medisch simulatiecentrum van de medische faculteit op de universiteit van Uzhhorod. Daarnaast was ze veertien jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis in Oekraïne als reanimatie trainer. Ze houdt van werken in de gezondheidszorg, het is haar passie. Ze werkt vol overgave voor patiënten.
‘Dankbaar dat ik een bijdrage mag leveren aan de Nederlandse gezondheidszorg’
Met haar vertrek uit Oekraïne moest ze ook afscheid nemen van haar functie bij de medische faculteit. In Nederland hoorde ze via het Rode Kruis Rotterdam van de mogelijkheid om aan de slag te gaan als assistent van de verpleging in Rijndam.
Marianna: ‘Ik twijfelde geen moment en nam contact op. Na een goed gesprek kreeg ik een baan aangeboden en gisteren, 6 september, ben ik gestart in de kliniek van Rijndam. Ik ben zo blij en dankbaar dat ik weer aan de slag kan in een zorgomgeving. Ik wil heel graag zorgen voor mensen. Ik ben ook heel dankbaar dat ik zo hartelijk ben ontvangen door het team van de afdeling, ze zijn allemaal zo vriendelijk en behulpzaam. Ik wil graag Nederlands leren en ik heb hier in twee dagen al meer geleerd dan in de afgelopen vijf maanden.’
Marianna start met werken in de huiskamer op de afdeling neurologie. Vanwege de strikte wetgeving mag ze niet aan de slag als arts of verpleegkundige. Haar doel is om Nederlands te leren en kennis te krijgen van het reilen en zeilen in een Nederlandse zorgorganisatie.
Alina, verpleegkundig manager bij Rijndam, is initiatiefnemer van het project om vluchtelingen aan een baan te helpen in de gezondheidszorg. Het doel hiervan is om deze mensen te behouden voor de Nederlandse gezondheidszorg. “We zijn heel blij met de inzet van Marianna en kijken uit naar de samenwerking.”
Haar droom
Hoe de toekomst eruit zal zien weet Marianna nog niet: ‘Het is moeilijk om een plan te maken, dus ik bekijk het echt per dag. Wel heb ik een droom. Toen ik in Rotterdam de traumahelikopter zag was ik heel erg onder de indruk. In Oekraïne hebben we maar één zo’n helikopter die alleen bij extreme gevallen wordt ingezet. Het is mijn droom om deel uit te maken van het team dat klaar staat om mensen te helpen. Dat lijkt me echt fantastisch. Maar eerst ga ik met alle plezier voor de patiënten van Rijndam aan de slag!’
In de media
Dankzij het mooie initiatief van Alina én het bijzondere verhaal van Marianna is Rijndam afgelopen weken meerdere keren in de media verschenen.
Heb je het gemist?
Bekijk het dan hier alsnog: