Direct naar de content Direct naar de footer

Ervaringen met oncologische revalidatie

Bij onze locaties in het IJsselland ziekenhuis, het Albert Schweitzer ziekenhuis en het Franciscus Vlietland draaien er doorlopend oncologiegroepen. De patiënten die deel uitmaken van deze groep hebben allemaal kanker (gehad) en lopen tegen problemen aan, waarmee zij tot nu toe niet geholpen konden worden. Zij hebben baat bij een multidisciplinaire aanpak en Rijndam biedt dit, in de vorm van medisch specialistische revalidatie.

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment mee te maken krijgt. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega's en vrienden. Kanker raakt iedereen. Wereldkankerdag is een mooie aanleiding om eens te kijken hoe zo’n groep in zijn werk gaat. 

Je hebt kanker met elkaar gemeen

https://www.rijndam.nl/assets/uploads/images/behandelingen/IMG_20221219_130742_copy_1024x768.jpg

Een oncologisch traject duurt bij Rijndam in totaal zo'n 18 weken. Gedurende deze weken krijgen de patiënten meerdere vormen van zorg. Zo zien zij een psycholoog, een ergotherapeut en soms een diëtist. Fysiotherapie maakt altijd deel uit van de behandeling en deze wordt gegeven in groepsverband.

“Ik zat echt niet te wachten op een lotgenotengroep”, geeft Patricia aan. “Maar het is grappig om te merken hoeveel je gaat delen met elkaar terwijl je aan het sporten bent. Je hebt iets met elkaar gemeen: kanker. De mensen hier begrijpen wél hoe allesoverheersend moe je kunt zijn, zomaar ineens. En dat je dagen hebt waarbij je de hele tijd moet huilen. En hoe enorm blij je kunt zijn om niks, gewoon omdat je leeft”. 

Nooit gedacht dat ik vandaag nog zou leven. Voor mij nooit meer die ratrace!

Monique, patiënt bij Rijndam

Monique is één van de patiënten die aan het afronden is. Ze vertelt: “Ik ben echt een ander mens geworden. 2 jaar geleden was ik opgegeven, was ik mijn uitvaart aan het regelen en nam ik afscheid van mijn kinderen. Ineens kwam er letterlijk een arts naar mijn huis met de boodschap: ‘Ik denk dat ik weet wat het is’ en ineens kon ik toch een behandeling krijgen. Een heel zware behandeling, dat wel”. 

Jammer dat je kanker moet krijgen om te leren voor jezelf te zorgen

Tijdens haar revalidatie bouwde Monique weer kracht en conditie op en dat is haar aan te zien. We zien een sterke, vrolijke, stoere vrouw. Maar het belangrijkste dat ze leerde was haar eigen grenzen herkennen en aangeven. “Het werk wat ik deed was enorm verantwoordelijk, ik moest continue volledig scherp zijn. Dat ga ik hoe dan ook niet meer doen. Wat ik wel wil? Ik neem de komende paar maanden de tijd om daar rustig achter te komen”, straalt Monique. 

Gaby herkent de uitdaging met het aangeven van grenzen. “Wij vrouwen hebben hier bijna allemaal een uitdaging in. Altijd voor een ander bezig, altijd even doorzetten, dit kan nog wel even, dat moet nog maar even. Jammer dat je er kanker voor moet krijgen om te leren goed voor jezelf te zorgen”.

Een patiënt eindigt het traject als een betere versie van zichzelf”.

Lieke Geurts, fysiotherapeut bij Rijndam

Lieke is gespecialiseerd in oncologie. Naast het behandelen van patienten, deelt ze haar kennis over oncologie met andere professionals, binnen en buiten Rijndam.

Lieke: “Het blijft elke keer weer zo gaaf om te zien hoe mensen zich ontwikkelen tijdens het traject binnen Rijndam. Dit was wel een heel mooie groep. Inderdaad heeft de ergotherapeut vaak een hele mooi bijdrage in het proces, door de patiënten te leren de beschikbare energie beter te gebruiken, voor wat ze écht belangrijk vinden. Wij fysiotherapeuten werken met ze aan het opbouwen van méér energie. Als ze diëtist dan ook nog het voedingspatroon beter kan krijgen en de psycholoog slagen kan maken met het verwerken wat er allemaal gebeurd is: dan eindigt een patiënt zo’n traject eigenlijk altijd als een betere versie van zichzelf”.