Het verhaal van André
André van de Water kreeg sinds zijn pensioen last van allerlei neurologische klachten. Het begon met een operatie aan zijn rug, waarna hij revalideerde en weer goed leerde lopen. Toen volgde een klapvoet en later kreeg hij heftige zenuwpijn in zijn hand en pols. Het bleek een beknelde zenuw in zijn ellebooggewricht. Revalidatie leerde hem omdenken.
1.000 naalden
Een lange periode van allerlei medicijnen en nauwelijks slapen volgt en uiteindelijk wordt gekozen voor een operatie. Het helpt: de pijn is goeddeels weg. Wel blijkt de zenuw blijvend overprikkeld. Het levert restpijn op in zijn rechterpink, -ringvinger en -middelvinger. Alsof er 1000 naalden in zitten, erg irritant. Probeer daarmee maar eens ‘normaal’ te leven. Reden genoeg om doorgestuurd te worden naar het hand- en pols team van Rijndam in het Franciscus Gasthuis.
Jezelf in de maling nemen
Het traject begon met een intake de arts en daarna krijg ik pijneducatie van de maatschappelijk werker. Het gaf hem inzicht in hoe hij reageerde op dingen, hoe hij heel veel ging vermijden en omzeilen. Door die intake kreeg André heel veel energie om aan de slag te gaan met zijn doelen: het leren omgaan met zijn beperking, het verminderen van de pijnklachten en het verbeteren van de spierkracht/beweeglijkheid. En het belangrijkste doel werd: goed zorgen voor mezelf zonder schuldgevoel! Wil ik dit eigenlijk wel? Kan ik dit eigenlijk wel? Hij wilde leren nee zeggen.
Zijn team – onder leiding van revalidatiearts Jacqueline - bestond uit een fysiotherapeut, haptotherepaut, psycholoog en ergotherapeut. “Ik heb echt heel veel goede gesprekken gehad, ik heb zoveel geleerd!” zegt André hierover, “wat een fantastische mensen! Ze gaven me het inzicht dat ik zelf de regie heb. Dat was precies wat ik nodig had”. André leerde zichzelf bij Rijndam ‘in de maling nemen’. Hij wist al snel dat hij bij het aanraken van een koude fles bijvoorbeeld door het plafond ging van de pijn. Dus ging hij dat vermijden. Bij Rijndam leerde hij ‘omdenken’, hij trainde zichzelf minder te reageren.
Tips voor dips
Vooral met ergotherapeut Betty heeft hij een enorme klik. “Zij heeft mij enorm geholpen. Ze gaf praktische en concrete ‘tips voor dips’. Mijn nieuwe strategie werd - in plaats van heel hard proberen mijn hand te negeren - hulp vragen. En dat blijkt heel wat efficiënter en helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Voor André was het psychologische deel van zijn behandeling het meest helpend, maar het spieren trainen hielp ook. De fysiotherapeut hielp hem met de juiste houding van zijn hand als hij dingen uitvoert. Hij ontlastte teveel en daardoor was zijn spierkracht achteruit gegaan. Hij kreeg trekbandjes om thuis te trainen en sportte in de sportzaal samen met anderen. Iedereen kwam voor iets anders, ze leerden er veel van elkaar. “En ook van de Physician Assistant, Jacqueline, wat een tof mens. Zo enthousiast. Bezield”.
Online en offline
André heeft graag gebruik van gemaakt van de digitale mogelijkheden die Rijndam biedt. Hij gebruikte vooral graag het Patiëntenportaal. “Ik keek regelmatig terug in het portaal wat er allemaal gedaan was. Er stonden verslagen in, leestips en oefeningen. Ik kon er ook heel gemakkelijk communiceren met mijn behandelaren, wat ik dan ook regelmatig gedaan heb".
"Oh en natuurlijk de agenda, ik kon gemakkelijk vinden wanneer ik waar moest zijn". Op het moment dat wij hem spreken, heeft André net zijn caravan weer opgezet op zijn seizoensplek in Zeeland. “Dat ik dat weer kan! Op mijn manier, binnen mijn grenzen, samen met mijn zoon. Wat zal ik weer genieten van ons ‘vakantiehuis’”.
Ook in fietsen heeft hij weer plezier. Hij gebruikt nu op advies van Betty speciale handschoenen voor mensen met artrose, waardoor dit weer goed lukt. “Dat vind ik het meest bijzonder aan Rijndam: ze kijken echt naar JOU. Wat wil JIJ bereiken, wat is belangrijk in JOUW leven? Geen standaard aanpak. Ik ging er blanco in, maar Rijndam heeft mij positief verrast!