Het verhaal van Peter
Peter was 23 jaar toen hij 15 jaar geleden een zwaar motorongeluk kreeg. Hij werd overgebracht naar het Erasmus MC met een complete dwarslaesie. Peter bleek vanaf de onderkant van zijn borst verlamd. Zijn leven was van de ene op de andere dag totaal anders. Hij verbleef zes weken in het ziekenhuis en werd voor zijn revalidatie overgebracht naar Rijndam. Hij revalideerde zes maanden en pakte zijn leven weer op. En hoe. Inmiddels is het 15 jaar later en is er veel veranderd in het leven van Peter. Hij is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt bij Rijndam als ervaringsdeskundige.
‘Tijdens mijn revalidatie had ik al een enorme drive, dat heeft ontzettend geholpen. Ik kwam binnen liggend in een bed en toen ik naar huis ging was ik zelfstandig. Ik heb het geluk dat ik twee goede armen heb en een positieve instelling, dan kom je een heel eind. Ik zie overal een uitdaging in. Als dit je overkomt heb je geen keuze. Je kunt je geen voorstelling maken hoe het is om een dwarslaesie te hebben, je kunt je er niet op voorbereiden. Ik ben ontzettend trots op waar ik nu sta. Ik leef een zo normaal mogelijk leven met mijn gezin en zet mijn expertise in om andere mensen met een beperking te helpen. Dat doe ik als ervaringsdeskundige.
Ik ben in 2008 gestart als vrijwilliger bij Dwarslaesie Organisatie Nederland. Daar was ik een luisterend oor voor mensen die hetzelfde als ik hadden meegemaakt en vanuit mijn ervaring gaf ik ze handvatten om hun leven weer op te pakken. In 2014 is Rijndam een proef gestart met het inzetten van ervaringsdeskundigen. Dit bleek zeer succesvol. Ik heb gesolliciteerd op de functie van ervaringsdeskundige en inmiddels doe ik dit alweer 7 jaar als professional. Met ontzettend veel plezier. Ik maak onderdeel uit van het zorgteam. Samen bespreken we alle patiënten en kijken we wat we voor hen kunnen betekenen.’
Onderdeel van het zorgteam
- Devereau Huber, verpleegkundige
Oefenen met een rolstoel
‘Mijn ervaringsdeskundigheid zet ik ook in op het gebied van rolstoelgebruik. Elke dinsdag ga ik met een groep naar buiten en oefenen we bepaalde vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe je met een rolstoel op een roltrap gaat. Ik vind het belangrijk om mensen te laten ervaren hoe ze zo zelfstandig mogelijk kunnen zijn met een rolstoel en weer regie krijgen over hun eigen leven.
Natuurlijk blijft het heftig in wat je meemaakt en hoort. Waar ik kan probeer ik mensen te steunen. Het revalidatieproces heb ik zelf ook doorlopen en dan is het fijn als ik op die manier mensen kan helpen met mijn ervaringsdeskundigheid. We proberen patiënten zo goed mogelijk zelfstandig te laten worden.
Het is mooi werk om te doen. Zeker als je ziet dat mensen er wat aan hebben. De één help je meer dan de ander. Het is vooral belangrijk dat ze weten dat je er bent.’
Hoop voor de toekomst
Lotsverbondenheid
Ik ben wel heel blij met de ondersteuning van Rijndam, zonder alle hulp van professionals had ik er nu niet zo bij gezeten. Ik kan weer een heleboel. De professionals zijn ontzettend goed in hun begeleiding, maar zij hebben niet doorgemaakt wat ik doormaak. Peter heeft dat wel en daarom is zijn aanwezigheid op de afdeling heel waardevol. Vooral als het gaat om praktische zaken. Hij legt alles goed uit en geeft tips. Ook is hij heel eerlijk en dat waardeer ik, dan weet je waar je aan toe bent.
Peter heeft heel veel over zichzelf verteld en dat geeft een lotsverbondenheid. Het is voor mij fijn om te weten dat hij rust in zijn leven heeft gekregen, dat geeft mij hoop voor de toekomst.’