Bij de individuele behandeling worden ouders intensief betrokken. Ouders kunnen aangeven welke grenzen voor het kind wenselijk zijn om te leren. Daarnaast leren ouders over de methoden en kunnen zij na de behandeling ook thuis aan de slag.
Cirkels van Nabijheid
Op speelse wijze leren wie er dicht bij je mag komen.
Scroll naar
Voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking die moeite hebben met sociale grenzen aanvoelen of aangeven, biedt Rijndam ‘Cirkels van Nabijheid’ aan. Hierin leren kinderen op speelse wijze welk gedrag passend en niet passend is van mensen die dichtbij, dan wel verder weg staan.
Voor wie is het?
Cirkels van Nabijheid is een programma voor kinderen en jongeren tussen de 4 jaar en 18 jaar, met een beperking, die sociale grenzen niet aanvoelen en/of hun eigen grenzen niet aangeven.
Behandeling bij Rijndam
Kinderen en jongeren leren stapsgewijs dat de mensen die ze tegenkomen behoren tot verschillende groepen: groepen die heel dicht bij hen staan en groepen die verder af staan. Elke groep heeft een eigen set sociale regels. Binnen deze sociale regels vallen bijvoorbeeld welke mate van intimiteit is toegestaan bij die bepaalde groep.
Met speelse oefeningen leren de kinderen: wie groet je, wie knuffel je, met wie ga je mee en met wie niet? Op deze wijze worden zij weerbaar gemaakt en leren ze zelf in toenemende mate de baas te zijn over hun eigen lichaam. Ze leren wat ‘eigen ruimte’ is, wat intieme zones zijn en wanneer je recht hebt op privacy.
Ouders en/of leerkrachten/groepsleiding leren hoe ze deze methode zelf kunnen toepassen en hoe ze anderen instructies kunnen geven om het te gebruiken.
Cirkels van Nabijheid kan individueel aangeboden worden aan één kind, maar kan ook aan groepen of klassen binnen het speciaal onderwijs aangeboden worden.
Werken met Cirkels van Nabijheid is ook een lesmethode voor het Speciaal Onderwijs. De lesmethode staat beschreven in het handboek Cirkels van Nabijheid. Rijndam biedt een workshop Cirkels van Nabijheid aan voor leerkrachten en andere professionals.
Ben je een professional en wil jij kinderen met een beperking leren hun sociale grenzen aan te geven? Klik op de onderstaande link:
Het team
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Wolanda Werkman (GZ psycholoog) of Nynke Biegel-Slappendel (logopedist) via 010-2111777. Je kunt ook mailen naar cirkelsvannabijheid@rijndam.nl.