Het verhaal van Lars
Lars is geboren met een aandoening aan zijn linkerarm waardoor deze niet is volgroeid. Direct na de geboorte blijkt dat dit niet het enige is wat mis is. Door de vroege geboorte had Lars ook een klein gat in zijn hart en waren zijn nieren niet in orde. Via het Erasmus MC komen zijn ouders bij Rijndam Revalidatie terecht.
Het eerste contact met Rijndam
Woede
Aangepast fietsstuur
“De laatste tijd gaat het erg goed en hebben wij eigenlijk alleen kleine aanpassingen nodig. Zo heeft Lars een apart stuur op zijn fiets, zodat hij het goed kan vastpakken. Het is maar een heel klein, krom dingetje, maar het heeft hem enorm geholpen om het fietsen onder de knie te krijgen. Hij oefende om dingen op te pakken. Hij leerde schrijven. En zijn zusje vond uiteindelijk dat Lars geluk had met zijn arm. Want, zo wist hij veel eerder wat het verschil tussen links en rechts was."
Moeder: “Wij hebben gemerkt dat zo min mogelijk aanpassingen het beste werkt. Dat vindt hij zelf ook dus daarmee zitten we mooi op één lijn. Hij heeft dus zijn aangepaste stuur en op school een speciaal bureau. Dat bureau heeft hij nodig om te voorkomen dat hij een verkeerde houding aanneemt tijdens het schrijven. Zijn rechterarm is te kort, dus hij mist de ondersteuning die een ander kind wel heeft. Dat bureau is wel lastig voor hem. Het laat zien dat hij anders is dan de andere kinderen uit de klas. Voor de rest wachten wij gewoon af en kijken wij hoe de situatie zich ontwikkelt. Zijn linkerarm blijft natuurlijk achter in de groei. Dat verschil tussen beide armen neemt uiteindelijk alleen maar toe.”
Lars is volgens zijn vader helemaal gek van de iPad. “Het liefste zit Lars de hele dag op de iPad. Ook doet hij aan judo. Dat is aangeraden door Rijndam. Hij viel veel en had moeite om zijn val te breken. Door middel van judo heeft hij dat beter onder de knie gekregen. Hij kon nog wel eens een nare smakker maken.”
Heb vertrouwen
Zijn vader besluit: “Tot slot willen wij tegen andere ouders zeggen: ‘Maak je geen zorgen.’ Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar heb gewoon vertrouwen. Wij vinden de manier waarop wij ontvangen zijn en hoe het allemaal verlopen is, erg prettig. Je krijgt de gelegenheid om je vragen te stellen. Zorg dat je jezelf openstelt voor de antwoorden.” En zorg dat je kind doorheeft dat er meer kinderen zijn zoals hij of zij.”