HOP HOP die kale berg op!
Het eerste gesprek is samen met Hans, vooraf waren we via app overeengekomen dat donderdag om 16:00 ons beide goed uitkomt. De dag liep van mijn kant anders en ik appte Hans of het wat later kon, dat was geen enkel probleem en ik kon rustig aan doen. Toen we elkaar een uur later aan de lijn hadden, excuseerde ik me nogmaals en ik gaf aan dat ik soms nog wat chaotisch kon zijn als het om plannen gaat, hij lachte en zei vrolijk “joh je hebt jezelf gewoon overschat”, waarop ik kon beamen en toegeven dat dat me tijd technisch nog wel eens overkomt! Er ontstaat vrijwel direct een ontspannen gesprek, waarbij de humor, de wilskracht en de nieuwsgierigheid van Hans doorklinkt.
Hans kreeg eind 2020 de diagnose MS, in een progressieve vorm. Het neurologische beeld is stabiel, fysiek ervaart Hans achteruitgang. Hans is niet iemand die bij de pakken neer zit, maar onderzoekt nieuwsgierig met een open blik verschillende mogelijkheden om te kunnen blijven doen wat hij graag wil doen. En ook zodat hij later met trots kan terugkijken en zeggen ‘ik heb er alles aan gedaan’.
Samen met zijn kinderen, dochter Puck en zoon Teun, gaat hij 20 mei de uitdaging aan. Daarnaast gaat er nog een support team aan vrienden mee om hen en alle andere deelnemers aan te moedigen. “In de fase waar mijn kinderen nu bevinden is het niet vanzelfsprekend dat ze nog meegaan op vakantie. Dat we dit nu met zijn drieën aangaan maakt het extra speciaal”.
Vroeger is Hans veel in Frankrijk geweest, “mijn ouders zaten in het onderwijs en elke zomer vertrokken we met ons gezin naar Frankrijk, we hebben veel plekken gezien. Als we in plaatsen kwamen in de buurt van de Mont Ventoux maakte die gekke berg altijd wel een indruk op me. Hij blijft een soort aantrekkingskracht hebben. Het maakt het nog mooier dat juist deze berg in de uitdaging van het evenement Klimmen tegen MS centraal staat. En dat ik de klim samen met mijn kinderen, een paar van mijn vrienden en vooral met de andere deelnemers en de giganten van Rijndam mag doen. Ik heb er onwijs veel zin in”.
Tijdens het revalidatietraject op onze Rijndam locatie Erasmus MC krijgt Hans de flyer over Klimmen tegen MS.” Het werd een traject van drie maanden, Hans had een duidelijke hulpvraag en kijkt tevreden terug op het traject. Hij vertelde zijn fysiotherapeute, Eline, dat hij altijd graag hardliep en ook dat hij mee heeft gedaan aan de RoParun, dit wordt in estafettevorm gedaan. Hij benadrukte bij Eline dat hij daar zoveel plezier aan heeft beleefd. Eline luisterde naar dit verhaal, verdween even en kwam terug met de flyer ‘Klimmen tegen MS’ en zei “dan is dit wellicht wat voor jou Hans”. Toen Hans de woorden ‘Frankrijk’, ‘estafette vorm’, ‘uitdaging’ en ook nog die ‘gekke berg’ zag staan was dat voor hem een bevestiging “alles kwam op dat moment samen en ik wist gelijk dit ga ik doen!”.
Elke woensdag is Hans op school te vinden waar hij als vrijwilliger een leerling ondersteunt met een bijzondere vorm van dyslexie. Daarnaast bezoekt Hans graag musea. Verder is Hans dol op muziek, vooral het luisteren ervan. Hij denkt na over een playlist voor het avontuur in Frankrijk, “muziek maakt herinneringen los”. Hans zei zelf niet te zingen of een instrument te spelen.
11 april treffen we elkaar voor een training op de Brienenoord brug…wellicht stel ik voor om “You’ll never walk alone” samen hard te zingen, gezien Hans ook een fanatieke Feyenoord fan is, een ander nummer uit het repertoire van het legioen kan uiteraard ook! Hans zijn optimisme en humor werken aanstekelijk, zijn instelling en mind set ook, Hans bedankt voor het leuke en mooie gesprek, tot snel!