Direct naar de content Direct naar de footer

Ontmoet onze ergotherepeut Liezeke

Liezeke werkt als ergotherapeut voor onze vestiging bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht als deel van een multidisciplinair medisch specialistisch behandelteam. Als ergotherapeut richt ze zich op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen, bij wie dit niet meer vanzelfsprekend is.

Liezeke ziet patiënten met allerlei diagnoses. Chronische pijn, neurologische aandoeningen, spierziekten en amputaties. Wat vaak voorkomt is dat patiënten bepaalde dingen niet meer doen omdat het pijn op zou kunnen leveren. Liezeke laat haar patiënten met kleine praktische stapjes en huiswerk ervaren dat dat wel weer kan. Vaak kunnen patiënten hun manier van denken ombuigen en heel grote stappen maken.

Ik ben blij met mijn keuze voor de revalidatiezorg

Liezeke, ergotherapeut

Je kunt heel veel bereiken met patiënten, omdat je wat langer en vooral intensiever met ze werkt.

Alles draait om je eigen energie

Liezeke is heel blij met haar keuze om ergotherapeut te worden in de revalidatiezorg. “Je kunt heel veel bereiken met patiënten, omdat je wat langer en vooral intensiever met ze werkt. En de multidisciplinaire aanpak past heel goed bij mij. Fysiotherapeuten en psychologen lopen op mijn werkplek gewoon ‘in het wild’ rond, ik kan altijd even informeel met ze overleggen over dingen waar ik zelf minder vanaf weet, maar die de patiënt wel verder kunnen helpen. En ik vind het fijn om onder leiding van een revalidatiearts te werken”.

Mensen hebben soms een verkeerd beeld van wat een ergotherapeut doet. Zo denken sommigen dat het alleen maar om hulpmiddelen draait, terwijl dat zeker niet zo is. Of ze denken dat het te maken heeft met houding. Houding heeft wel invloed op het dagelijks handelen, maar dit is zeker niet onze hoofdtaak. Het gaat hier vaker om het goed gebruiken van je eigen beschikbare energie. Als ik minder energie heb, waar geef ik dan prioriteit aan? En hoe maak ik de juiste aanpassingen in mijn leven om de energie te gebruiken voor dingen die ik belangrijk vind? Of omgaan met fysieke problemen die het dagelijks handelen beperken, na bijvoorbeeld een herseninfarct.