Direct naar de content Direct naar de footer

Al je gezondheidsgegevens op 1 plek met een PGO

Misschien heb je weleens gehoord over een Persoonlijke gezondheidsomgeving, of PGO. Maar wat is dat eigenlijk? En wat kun je ermee bij Rijndam? Het delen van gezondheidsinformatie en medische informatie moet veilig zijn. Daarom werken de overheid, de Nederlandse Patiënten Federatie en zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, apothekers en GGZ-instellingen samen aan veilige digitale informatie-uitwisseling. Met een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) kun je, je eigen gezondheidsinformatie op 1 plek verzamelen en inzien en zelf bepalen met wie je deze informatie wilt delen.

Alles over een PGO vind je op PGO.nl

Alle informatie over een PGO kan je vinden op

www.pgo.nl.

Oefen met een voorbeeld PGO

Je kan zelf oefenen met een voorbeeld PGO. Dit kan je doen via:

voorbeeldpgo.nl.

Wat is een PGO?

Veel gestelde vragen

PGO is de afkorting voor persoonlijke gezondheidsomgeving. Een PGO is een app of website waarmee patiënten een kopie kunnen bekijken van hun medische gegevens en geeft patiënten de mogelijkheid om gegevens over zijn of haar gezondheid te verzamelen op 1 plek waardoor de patiënt meer grip krijgt over zijn of haar eigen gezondheid.

  • In een PGO kun je jouw medische gegevens verzamelen van alle aangesloten zorgverleners bij wie je onder behandeling bent en die je zelf hebt toegevoegd.
  • Omdat je inzicht hebt in je medische gegevens, kun je goed voorbereid naar een afspraak bij je zorgverlener.
  • In een PGO kun je brieven en uitslagen op je gemak teruglezen.

Het patiëntenportaal Mijn Rijndam is van Rijndam. Hier kun je de gegevens bekijken die bij Rijndam over jou bekend zijn. Bijvoorbeeld medische gegevens uit je dossier. Daarnaast kun je ook je afspraken en patiëntenfolders bekijken en vragenlijsten invullen. Ook ziekenhuizen, huisartsen en apotheken hebben zo'n portaal. Je hebt daarom waarschijnlijk meerdere portalen.

In een PGO kun je gegevens van verschillende portalen op 1 plek verzamelen. Je kiest zelf welke gegevens van welke zorgverlener je in een PGO bij elkaar zet. Ook kun je in de toekomst gegevens delen. Of je dat wilt, en met wie, dat bepaal je zelf. Zo heb je alle gegevens overzichtelijk bij elkaar. En houd je grip op je eigen gezondheidsgegevens.

Patientenportaal Mijn Rijndam

- Inzage van je (medische) dossier bij Rijndam
- De medische informatie is opgeslagen bij Rijndam
- Het portaal is alleen van Rijndam

PGO

- Toegang tot medische gegevens van verschillende zorgverleners
- Medische informatie is bij de patiënt
- Patiënt kan zelf eigen PGO kiezen
- Patiënt kan zelf gegevens toevoegen aan het PGO
- Patiënt bepaalt zelf met wie hij medische gegevens wil delen

Er zijn meerdere PGO’s die aan de vereiste MedMij standaarden voldoen en de ontwikkeling staat niet stil: er komen steeds meer PGO’s bij en patiënten kunnen hier zelf een keuze in maken. Op pgo.nl staat een actuele lijst van MedMij goedgekeurde PGO’s. De verschillende PGO's hebben verschillende extra functies, bijvoorbeeld een dagboekfunctie, een agenda of het bijhouden van zelfmetingen.

De computer van je zorgverlener en je PGO kunnen veilig verbinden via MedMij. Belangrijk is dat zij beiden een MedMij-label hebben. MedMij is de Nederlandse standaard voor het veilig uitwisselen van medische gegevens. Zoek je zorgverlener, bijvoorbeeld Rijndam, je huisarts of ziekenhuis op in je PGO. Daarna kun je een kopie van je medische gegevens in je PGO zetten. De verbindingen die je maakt via MedMij zijn veilig.

Heb je een vraag? In dit schema kun je in een oogopslag zien waar je terecht kan.

Met algemene vragen kun je altijd terecht bij de leverancier van het PGO dat je gebruikt of kun je kijken bij de veelgestelde vragen op PGO.nl: https://www.pgo.nl/veelgestelde-vragen-pgo/

Daarnaast zijn er ook de volgende opties:

  • Vragen over het problemen tijdens het gebruik van een PGO, bijvoorbeeld: Ik heb geen bevestigingsmail, code of SMS ontvangen
    • Ik kan mijn medische gegevens niet vinden in mijn PGO
    • Ik krijg een foutmelding bij het ophalen van mijn medische gegevens in de PGO;
      Bel of mail dan de helpdesk van je PGO. De contactgegevens staan op hun website. De link naar de website kun je vinden op hun informatiepagina op www.digitalezorggids.nl
      onder “nuttige informatie”.
  • Inhoudelijke vragen: indien je vragen hebt over wat er inhoudelijk in je PGO staat en begrijp je bijvoorbeeld niet wat de revalidatiearts of een behandelaar heeft opgeschreven dan kun je deze stellen aan je revalidatiearts of behandelaar.