Direct naar de content Direct naar de footer

Revalidatie van volwassenen in Dordrecht

Revalidatie van volwassenen is bedoeld om de gevolgen van de aandoening te beperken, zodat het leven van vóór de aandoening zoveel mogelijk hervat kan worden.

Een ziekte, operatie, ongeluk of chronische lichamelijke klachten kunnen het dagelijks leven behoorlijk ontwrichten. Lopen, fietsen, werken en het uitoefenen van hobby’s blijken ineens minder vanzelfsprekend te zijn. Ook niet zichtbare functies, zoals het geheugen en de concentratie, kunnen problemen geven.
Revalidatie van volwassenen is bedoeld om de gevolgen van de aandoening te beperken, zodat het leven van vóór de aandoening zoveel mogelijk hervat kan worden. Soms blijkt dat volledig herstel niet mogelijk is en dat er sprake is van geleidelijke achteruitgang. In die gevallen richt de revalidatie zich op het leren omgaan met de beperkingen, zowel praktisch als emotioneel.
 
De eerste weken van de revalidatie verzamelt het team informatie voor het opstellen van een behandelplan. Hierbij ligt de nadruk op het verhaal van de patiënt en onderzoek door onze behandelaren. In overleg met de patiënt worden er doelen gesteld waaraan hij de komende periode gaat werken. De revalidatiearts bespreekt het behandelplan en de doelen met de patiënt en geeft aan hoe lang de behandeling ongeveer gaat duren.

Het behandelteam

De revalidatiearts staat aan het hoofd van de revalidatie behandeling en stelt, aan de hand van het huidig functioneren en de hulpvraag, een behandelteam op. Het behandelteam kan bestaan uit een ergotherapeut, fysiotherapeut, logopedist, diëtist, maatschappelijk werker en een psycholoog. Zij zullen de behandelingen bij de patiënt uitvoeren waarbij de revalidatiearts eindverantwoordelijke blijft.