Direct naar de content Direct naar de footer

Rijndam Revalidatie verankert kinderzorg in Gorinchem na geslaagde pilot

Geplaatst op 20-06-2024

Vorig jaar is Rijndam Revalidatie, in samenwerking met SWV Driegang en de gemeente Gorinchem, gestart met behandelingen voor kinderen met een beperking, dicht bij hun huis en school. Het is voor deze kinderen belangrijk dat zij in hun vertrouwde omgeving zorg krijgen en tegelijkertijd op hun eigen school kunnen blijven. Vanwege het succes van de pilot hebben Rijndam en SWV Driegang besloten de samenwerking voort te zetten. Rijndam biedt nu definitief kinderrevalidatie in Gorinchem.
 

De samenwerking in Gorinchem betekent heel veel voor kinderen, hun ouders en de scholen: “Onze zoon zit eindelijk op de juiste school. Ook motorisch heeft de samenwerking tussen Rijndam en school veel voor onze zoon opgeleverd. Laatst is de fysio bijvoorbeeld langs geweest om te oefenen met de fiets.”

Meer dan 50 kinderen in behandeling

Sinds de start van de samenwerking zijn al ruim 50 kinderen door het behandelteam begeleid. De ervaringen vanuit ouders, scholen, Driegang en Rijndam zijn heel positief. Ouders ervaren dat zorg en onderwijs samenkomen. Vanwege de nauwe samenwerking zijn onderwijs en zorg veel beter op elkaar afgestemd voor de kinderen die zorg nodig hebben. Dankzij de multidisciplinaire samenwerking van Rijndam wordt er gekeken naar de totale ontwikkeling van het kind. Hierdoor zijn de adviezen die op school en thuis worden toegepast effectiever. Omdat de zorg dichtbij huis is, besparen ouders en kinderen veel tijd, doordat ze niet meer lang hoeven te reizen.

Naast schoolrevalidatie ook diagnostiek en behandeling

Rijndam werkt samen met alle reguliere en gespecialiseerde scholen van Driegang. Deze samenwerking is extra intensief met De Mariëngaarde, een inclusieve school van Nestas in Gorinchem. Op deze school worden de therapieën binnen het schoolgebouw verzorgd. Ook is er een samenwerking met SPON op de scholen De Rotonde (SBO) en De Kleine Wereld (SO).
Een team van revalidatiespecialisten van Rijndam komt twee dagen per week op de Mariëngaarde en in het gebouw aan de Dokter Hiemstralaan 77 in Gorinchem. Ze gaan aan de slag met kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar met een indicatie voor medisch specialistische revalidatie. De locatie biedt naast schoolrevalidatie ook de mogelijkheid tot diagnostiek en poliklinische behandeling. Een kinderrevalidatiearts coördineert de behandelingen en er wordt overlegd binnen een multidisciplinair team.

De juist zorg dichtbij huis

“Zorg dichtbij vergroot de mogelijkheid tot meer contact, licht een leerkracht toe. Bijvoorbeeld de observaties in de klas. Dit leidt tot een betere afstemming, waardoor dit ook in de schooladviezen makkelijk meegenomen kan worden, of dat er gerichte vragen over schoolse vaardigheden aan de therapeuten kunnen worden gesteld.”

Met meer dan 50 kinderen in behandeling en positieve ervaringen vanuit alle betrokken partijen, versterkt Rijndam Revalidatie zijn rol in Gorinchem. Deze succesvolle samenwerking tussen ouders, scholen, SWV Driegang en Rijndam biedt niet alleen de juiste zorg dichtbij huis, maar ook een geïntegreerde aanpak die de totale ontwikkeling van het kind bevordert.