Rapport kinderombudsman “Hoor mij en zie mij.”
Kinderen en jongeren met een beperking komen in het dagelijks leven nog te veel obstakels tegen om gewoon mee te kunnen doen. Om de obstakels op te heffen, is het nodig dat kinderen en jongeren met een beperking daarover kunnen meepraten en meebeslissen.
Gescheiden werelden
Gescheiden werelden is het beeld wat direct boven komt bij kinderombudsman Stans Goudsmit, als ze terugdenkt aan de gesprekken die ze voor dit onderzoek en het rapport “Hoor mij en zie mij. Ervaringen van kinderen en jongeren met een beperking in het dagelijks leven” heeft gevoerd. Samen met kinderen en jongeren met een beperking is ze op zoek gegaan naar de obstakels waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en welke oplossingen zij zien.
Kinderen en jongeren met een beperking hebben het over een parallel universum waarin zij leven. Waarin kinderen zonder een beperking bijna niet voorkomen. Omdat kinderen met een beperking naar een aparte school gaan. Of omdat ze niet mee kunnen doen in de speeltuin of op een sportclub. Of omdat er na school en een lange taxirit naar huis geen energie meer is om gewoon mee te doen.
Een inclusieve en toegankelijke samenleving zijn dan mooie woorden, maar voor deze kinderen en jongeren nogal ver weg. Kinderen en jongeren met een beperking vertellen haar dat ze 2-0 achter staan. Alles kost meer moeite dan voor kinderen zonder een beperking. Om vrienden te maken. Om een baantje te vinden. Om toegelaten te worden tot een vervolgopleiding. Om met het OV te reizen. Het gaat over de thema’s onderwijs, vrije tijd en zorg.
Downloads
Ben je benieuwd naar het volledige rapport en de samenvatting hiervan? Of het persoonlijke verhaal van Morwena, op stap met Rijnmond in Rotterdam? Klik dan op de onderstaande links: