Direct naar de content Direct naar de footer

Met draagbare technologie (wearables) zelfstandig thuis revalideren

Geplaatst op 30-06-2022

Een beroerte heeft vaak grote gevolgen voor patiënten. Veel oefenen is belangrijk voor een goed herstel. Toch gebeurt dat veel en goed oefenen te weinig. Oefenen onder begeleiding is niet voldoende en zal in de toekomst steeds meer op afstand plaatsvinden. Het is daarom van belang dat de patiënt oefent in zijn of haar thuisomgeving. Hierbij kan draagbare technologie (wearables) een belangrijke rol spelen.
 

Motiverend revalidatiesysteem

Iemand die een beroerte heeft gehad zal alleen thuis gaan oefenen als de technologie die daarbij gebruikt wordt aansluit bij zijn of haar revalidatiedoelen, mogelijkheden, wensen en leefsituatie. Een aanpak van ‘één behandeling voor iedereen’ bereikt niet het gewenste resultaat en kan daarnaast extra nadelig zijn voor toch al kwetsbare mensen.
Rijndam heeft samen met Erasmus MC subsidie ontvangen om een revalidatiesysteem voor thuis te ontwikkelen dat afgestemd wordt op de wensen en behoeften van elke patiënt. Het revalidatiesysteem richt zich in eerste instantie op de arm-hand revalidatie na een hersenbloeding.

Hulpmiddel toepasbaar voor iedereen

Onderzoeker Ruben Regterschot van het Erasmus MC: ‘De kennis die we ontwikkelen richt zich op drie onderdelen:

  1. Het thuis kunnen meten van iemands mogelijkheden om de arm te gebruiken met kleine sensoren op de arm. 
  2. Terugkoppeling aan de patiënt over bewegingen (zoals reiken en grijpen) die voor hem of haar een trainingsdoel zijn.
  3. Een apparaat zo ontwerpen dat iedereen het gaat en blijft gebruiken en voor iedereen goed werkt.’

De ontwikkelde kennis zal de toekomstige overgang naar revalidatiebehandeling thuis vergemakkelijken. Met begeleiding van een behandelaar alleen als het nodig is. Deze manier van revalideren zal uiteindelijk bijdragen aan een betere en toekomstbestendige revalidatiebehandeling.’

Patiënten zijn ook zeer te spreken over de nieuwe technologie: ‘Na mijn beroerte was het voor mijn herstel belangrijk om veel thuis te oefenen. Het gebruik van de wearable registreerde mijn oefeningen en het was voor mij een stimulans om de oefeningen te doen. Ook hoefde ik niet meer steeds naar Rijndam voor mijn behandeling. Ik kreeg  goede begeleiding op afstand en de oefeningen konden aangepast worden als dat nodig was.’

Het revalidatiesysteem wordt ontwikkeld in samenwerking met het Erasmus MC, de TU Delft, de Erasmus Universiteit, 2M Engineering en Lode.