BOOR en Rijndam bekrachtigen decennia van samenwerking
Stichting BOOR en Rijndam Revalidatie hebben hun langdurige samenwerking, officieel verlengd. Met deze overeenkomst bouwen de organisaties voort op meer dan 30 jaar gezamenlijke inzet in de regio Rijnmond op het gebied van onderwijs, zorg en revalidatie voor kinderen met een beperking.
Een breder toekomstperspectief voor kindzorg
De samenwerking heeft door de jaren heen geleid tot belangrijke initiatieven voor kinderen met een beperking op Mytyl-, Tyltyl- en openluchtscholen. Met deze nieuwe overeenkomst wordt de reikwijdte van de samenwerking verder uitgebreid. Naast revalidatie komen ook kinderverpleging, voorschoolse en naschoolse opvang, en het stimuleren van sport en spel centraal te staan. De gezamenlijke ambitie is om álle kinderen, ongeacht hun beperking, volledig te laten deelnemen aan de maatschappij.
Het ROeR: Innovatie in onderwijs en revalidatie
Eén van de resultaten van de samenwerking is het Rotterdams Onderwijs en Revalidatiecentrum (ROeR) in Schiebroek. In dit nieuwe gebouw aan de Hazelaarweg in Schiebroek nemen Rijndam, Mytylschool de Brug (afdeling SO en VSO Praktijk gericht) en de Tyltylschool Rotterdam, vanaf maart 2025 samen hun intrek. Het gebouw met een oppervlakte van 13.000 vierkante meter biedt plaats aan 350 kinderen en jongeren. Met de nieuwste technologieën en innovatieve revalidatiemogelijkheden krijgen de kinderen de best mogelijke kansen op succes.
De afdeling VSO-T (vmbo/havo) blijft onderdeel uitmaken van Mytylschool de Brug en blijft voorlopig gehuisvest aan de Ringdijk. Op een later moment verhuist deze afdeling naar een nieuw gebouw aan de Argonautenweg.
Eén kind, één plan: zorg en onderwijs samen voor meer overzicht
Voor ouders van kinderen met een beperking kan de betrokkenheid van meerdere partijen bij de zorg en het onderwijs van hun kind complex zijn. Met het concept ‘één kind, één plan’ streven BOOR en Rijndam naar een heldere en overzichtelijke aanpak. Samen met ouders en het kind worden onderwijs- en revalidatiedoelen afgestemd en gerealiseerd.
In de praktijk betekent dit bijvoorbeeld dat Rijndam naast revalidatie sinds kort verpleegkundige zorg biedt op BOOR-scholen, waarbij verpleegkundigen nauw samenwerken met therapeuten, artsen en onderwijsprofessionals.
Samen initiatieven verkennen in Rotterdam Zuid
BOOR en Rijndam bundelen hun krachten in de verkenning naar nieuwe initiatieven. Specifieke aandacht gaat hierbij uit naar Rotterdam Zuid, waar het Onderwijs Zorg Centrum (OZC) zich inzet voor kinderen waar samenwerkingsverbanden momenteel een plek voor zoeken. Samen met andere zorgorganisaties wordt actief nagedacht over hoe deze samenwerking vorm kan krijgen en welke oplossingen het beste aansluiten bij de behoeften van deze kinderen.
Een sterke basis voor de toekomst van kindzorg en onderwijs
Met deze overeenkomst leggen BOOR en Rijndam een stevig fundament voor de toekomst, waarin kinderen met een beperking de best mogelijke zorg en onderwijs ontvangen. De samenwerking onderstreept het belang van een sterke band tussen onderwijs en zorg voor een inclusieve samenleving.
Op de foto: Orselien Kammeron, bovenschools directeur so/vso van stichting BOOR en Evelyn Lindeman, voorzitter Raad van Bestuur van Rijndam Revalidatie