In Nederland komen vluchtelingen met ervaring in de zorg nauwelijks aan een baan binnen deze sector ondanks de grote personeelstekorten. Rijndam wil statushouders met een medische achtergrond graag de kans geven om aan de slag te gaan. In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland benaderen we gevluchte zorgprofessionals die graag weer in hun vak willen werken. In 2022 kregen 2 personen een jaarcontract als verpleegassistent. Eén daarvan is Ahmad Mohamed, een traumachirurg uit Syrië.
2022 in vogelvlucht
Graag blikken we terug op 2022. Een jaar waarin we bij Rijndam opnieuw op zoek zijn gegaan naar verbazing. Het zit verweven in onze manier van werken. Daarom zijn we nieuwsgierig naar nieuwe oplossingen, willen we onszelf scherp houden en constant blijven verbeteren. Met als doel uiteindelijk onze patiënten te verbazen. VerBazen over hun eigen kunnen. Dat zij weer Baas kunnen zijn over hun eigen leven.
Weer een jaar vol VerBazing
In samenwerking met onze patiënten en netwerkpartners gaan wij Gericht Vooruit. Ons doel? Betere kwaliteit van leven voor onze patiënten. Rijndam richt zich op dat wat echt belangrijk is voor onze patiënten en helpt hen daarbij om het hoogst haalbare te bereiken. Wij helpen mogelijkheden te (her)vinden door onze revalidatiegeneeskundige zorg te verbinden met wetenschappelijk onderzoek, technologie en onderwijs. Onze manier van werken is vooruitstrevend, professioneel en persoonlijk. We laten patiënten en medewerkers zich verbazen over hun doorzettingsvermogen en kracht. In dit jaarbeeld een overzicht met de cijfers en hoogtepunten van het afgelopen jaar.
Evelyn Lindeman & Joris Uges, Raad van Bestuur
Onze patiënten in 2022
14.444 | patiënten in behandeling |
633 | patiënten op de kliniek |
248.573 | behandeluren in totaal |
65.990 | behandeluren op de kliniek |
77.593 | behandeluren kinderen < 12 |
24.453 | behandeluren kinderen 12-18 |
146.527 | behandeluren volwassenen |
Onze medewerkers in 2022
1.036 | medewerkers 2022 |
113 | nieuwe vaste medewerkers |
60 | Stagiaires |
31 | Vrijwilligers |
Bijzondere verhalen over onze medewerkers
Joris Uges is door de Raad van toezicht per 1 april 2022 benoemd als bestuurder van Rijndam Revalidatie. De raad is ervan overtuigd in Joris een goede bestuurder te hebben gevonden, die verder invulling kan geven aan de koers en ambities van Rijndam.
Joris geeft aan: “Als bestuurder verantwoordelijk te zijn voor een zorgorganisatie is een logische stap in mijn carrière. Toen ik de Rijndam slogan ‘VerBaas Jezelf’ zag, werd ik daar enthousiast van: het is precies hoe ik zelf in het leven sta, wat ik dagelijks wil doen. Ik wil revalidatiegeneeskunde in het algemeen en Rijndam in het bijzonder graag verder op de kaart zetten. Door als zorgverleners samen te werken, kunnen we voor de patiënt echt het verschil maken”.
Zij is afgestudeerd radioloog en werkte voor de oorlog als directeur van het medisch simulatiecentrum van de medische faculteit op de universiteit van Uzhhorod. Daarnaast was ze veertien jaar vrijwilliger voor het Rode Kruis in Oekraïne als reanimatie trainer. Ze houdt van werken in de gezondheidszorg, het is haar passie. Marianna werkt nu vol overgave voor patiënten van Rijndam.
Vier jaar geleden begon Sander Boeren als fysiotherapeut op de afdeling klinische neurorevalidatie binnen Rijndam. Sinds kort is hij in opleiding tot physician assistant (PA). Ondanks dat hij fysiotherapie nog steeds een ontzettend mooi vak vindt, begon het steeds meer te kriebelen, dat hij zijn ambities wilde verwezenlijken. Hij wilde meer en iets anders, maar nog wel binnen Rijndam en de neurorevalidatie. Deze uitdaging vindt hij in de functie van physician assistant.
Mooie subsidie ZonMw voor programma Zorg Vooruit+
Samen met het Erasmus MC hebben we subsidie ontvangen van ons programma Zorg Vooruit+. Binnen dit programma richten we, in samenwerking met andere zorgaanbieders, nieuwe revalidatietrajecten in voor onze patiënten. Dit doen we met een combinatie van fysieke en digitale zorg. We werken samen met wetenschappers van de Erasmus Universiteit, zo leren we hoe we gezamenlijk deze revalidatietrajecten vorm kunnen geven. Door de betrokkenheid van eerstelijnspraktijken bij de ontwikkeling van de revalidatietrajecten past het programma goed in de initiatieven die ZonMw ontwikkelt op het gebied van innovatieve zorg.
Revalidatie heeft positief effect op lichamelijk herstel na opname voor covid-19
Ruim negentig procent van de patiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen voor covid-19 heeft een jaar later nog klachten. Revalidatie werkt goed voor het lichamelijk herstel, maar met name zware vermoeidheid en cognitieve klachten blijven vaak toch nog aanwezig. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, Rijndam Revalidatie en zorginstelling Laurens. Om te ontdekken wat deze klachten veroorzaakt is meer biometrisch onderzoek nodig.
Kankerpatiënten meetbaar beter na medisch specialistische revalidatie
Steeds meer mensen overleven de diagnose kanker. Maar vaak geeft kanker of de behandeling ervan klachten of restverschijnselen. Hierdoor ontstaan soms sociale en fysieke problemen en moeilijkheden met het werk. Wij bieden behandelingen aan voor complexe en meervoudige problemen na kankerbehandeling en deden onderzoek naar de effecten van deze zorg. Wat blijkt? 85% van de patiënten is minder vermoeid na een medisch specialistisch oncologisch behandeltraject.
✨ Andere hoogtepunten in 2022
De revalidatiecentra Adelante, Rijndam Revalidatie, Roessingh en UMCG vormen nu officieel het Netwerk Pijnrevalidatie Nederland (NPN). Met dit netwerk zetten de centra zich in om de medisch specialistische pijnrevalidatie toekomstbestendig te maken. De bestuurders van de centra willen meer bereiken door hun krachten te bundelen, kennis te delen en intensief samen te werken op het gebied van pijnrevalidatie.
Iedereen moet mee kunnen doen in onze samenleving, ook kinderen met spraak- en taalproblemen. Daarom startten wij het Expertisecentrum Kind & Communicatie. Vanuit dit unieke centrum op locaties in Rotterdam en Dordrecht worden kinderen met alle mogelijke spraak-, taal- en communicatieproblematiek ondersteund met maatwerk.
Op vrijdag 29 juli opende Rijndam haar deuren voor deelnemers van de RehabWeek, een gerenommeerde tweejaarlijkse internationale conferentie waar kennis over revalidatie en revalidatietechnologie wordt uitgewisseld. Een internationale groep deelnemers bezocht onze innovatiemarkt op de locatie Westersingel. Hierbij werden vele innovaties en technologieën getoond, die Rijndam in haar revalidatiezorg gebruikt. Daarnaast waren er meerdere rondleidingen om de internationale deelnemers te laten zien hoe onze poliklinische en klinische zorg georganiseerd is en hoe innovaties en technologieen in de praktijk worden toegepast. Rijndam bood met deze lab visit de deelnemers een perfecte gelegenheid om te leren van lokale experts en te netwerken.
Vanuit Rijndam zijn diverse collega's van de kinderrevalidatie betrokken bij het eerste Kinderhersenlab van Nederland, welke afgelopen jaar is geopend door het Erasmus MC Kinderhersencentrum. Het lab geeft meer zicht op de ontwikkeling van kinderen met aandoeningen aan het hoofd, hersenen en zintuigen en heeft als doel om hen betere zorg op maat te kunnen geven. Het Kinderhersenlab werkt ook samen met de afdelingen Design for children en Biomechanical Engineering van de Technische Universiteit Delft en de Erasmus School of Health Policy and Management van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Bekijk een Jeugdjournaal item over Lauren (11) in het Kinderhersenlab
Bekijk de Erasmus MC website van het Kinderhersencentrum
Revalidatie voor Oekraïense kinderen met een ernstige lichamelijke beperking
Gevlucht voor de oorlog in Oekraïne zijn kinderen met een ernstige lichamelijke beperking en hun ouders terechtgekomen in een opvanglocatie aan de Charloisse Lagedijk in Rotterdam. Zorg voor deze kinderen bleek een zoektocht. Opvang op een gewoon kinderdagcentrum is vaak niet mogelijk, omdat de begeleiding niet op maat afgestemd kan worden. De Gemeente Rotterdam vond in Rijndam Revalidatie een geschikte zorgpartner. Rijndam biedt de kinderen een revalidatieprogramma tot aan de zomer van 2023, zodat zij zich kunnen ontwikkelen en in kunnen stromen in een regulier kinderdagcentrum of passend onderwijs.
Samenwerking Create4Care
Rijndam Revalidatie en Erasmus MC-Create4Care hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan oplossingen voor praktijkproblemen die zorgverleners (op)merken tijdens hun dagelijkse werk. Create4Care is een ‘prototyping’ studio van het Erasmus MC op het gebied van zorginnovaties. De samenwerking draagt bij aan veiligere patiëntenzorg en een verbetering van het arbeidsproces voor medewerkers. Een eerste leuke voorbeeld van een creatief idee is er al:
Inzet van wearables in revalidatie
Een beroerte heeft vaak grote gevolgen voor patiënten. Veel oefenen is belangrijk voor een goed herstel. Oefenen onder begeleiding is niet voldoende en zal in de toekomst steeds meer op afstand plaatsvinden. Het is daarom van belang dat de patiënt oefent in zijn of haar thuisomgeving. Alleen gebeurt dit vaak toch te weinig. Hierbij kunnen wearables (draagbare technologie) een belangrijke rol spelen.
Patiënten extra gemotiveerd door gebruik SenseGlove
Sinds eind 2022 wordt de SenseGlove gebruikt bij de arm-handgroep van de afdeling neurorevalidatie. Het is een hele mooie en leuke manier van oefenen. Patiënten zijn heel gemotiveerd. Jolanda de Jong is als ergotherapeut betrokken bij de ontwikkeling en het gebruik van de SenseGlove op de afdeling: "Inmiddels zijn er patiënten met wie we regelmatig oefenen met de SenseGlove. Ze zijn erg enthousiast. Deze manier van oefenen is uitdagend en leuk. Soms zijn patiënten niet te stoppen en willen ze door blijven gaan. Het is wel belangrijk om op tijd te stoppen, want je bent actiever met je arm bezig dan je doorhebt en je kunt in het begin best duizelig worden".
Animatie over ons poliklinische zorgaanbod
In 2022 ontwikkelden wij een animatievideo over ons poliklinische aanbod voor volwassenen. De animatievideo is bedoeld om de juiste informatie aan onze stakeholders te geven over:
- Wat doen onze locaties?
- Welke patiënt kan bij welke locatie terecht?
- Welke patiënten kunnen geholpen worden in de 1e lijn?
- Hoelang is een patiënt gemiddeld bij ons aan het revalideren?
Het Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum
Stichting BOOR en Rijndam werken samen toe naar een unieke nieuwbouwlocatie in Rotterdam Schiebroek: het Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum (het ROeR). In 2022 is er door de aannemer en het ontwerpteam van het ROeR met man en macht aan het pand gewerkt. Benieuwd naar de laatste updates?
Lancering Rijndam Academie
In 2022 lanceerden wij de Rijndam Academie, hét kennis -en opleidingsinstituut van Rijndam. Hiermee is ons aanbod van praktijkgerichte trainingen en cursussen voor professionals nu vindbaar op één centrale plek.
Het scholingsaanbod is gebaseerd op onze expertise en zorgvernieuwing en speciaal ontwikkeld voor onder andere artsen, therapeuten, leraren en pedagogisch medewerkers. De Rijndam Academie wordt in de toekomst met steeds meer scholingen uitgebreid. Het is dus de moeite waard om regelmatig een kijkje te nemen.
Ruim 175 zorgorganisaties zetten woensdagavond 12 oktober om 20.00 uur tegelijk het licht uit. Met deze actie vroeg Milieu Platform Zorgsector (MPZ) aandacht voor de noodzaak van verduurzaming in gezondheidszorg. Rijndam Revalidatie was één van de organisaties die meedeed aan de campagne. Zo bleef deze avond op de locatie Westersingel de lichtreclame op het dak en de terreinverlichting uit.
We zijn als Rijndam nu aangesloten bij MPZ. MPZ is een organisatie door en voor de zorg, gericht op het praktisch helpen om de zorg te verduurzamen. Rijndam zal zich eerst gaan focussen op de thema’s energieverbruik en vervoer. Het Rijndam Green Team krijgt in deze processen ook een belangrijke rol en legt onder andere de link tussen de werkvloer en de bedrijfsvoering.
In 2022 is door onze zonnepanelen circa 40.000 KWh aan elektriciteit opgebracht. Ter vergelijking: dit is het verbruik van gemiddeld 12 huishoudens op jaarbasis!
Samen met Maasstad Ziekenhuis, Erasmus MC, Ikazia, Oogziekenhuis Rotterdam, Franciscus Gasthuis & Vlietland sluit Rijndam zich aan bij het Rotterdams Klimaatakkoord. De zorginstellingen bundelen de krachten in een nieuwe Klimaattafel Gezondheidszorg voor het versneld verduurzamen van de sector met als doel: minder milieuvervuiling en minder CO2-uitstoot.
Vrienden van Rijndam
Van Stichting Biezonder en Identity Games International hebben we nieuw speelgoed en spellen ontvangen en bij Boekhandel Donner mochten we een aantal nieuwe boeken uitzoeken voor onze kinderafdeling op de Westersingel.
Dankzij diverse donaties kunnen we o.a. de Snoezelruimte vernieuwen op onze locatie Westersingel, de ouderkamer opnieuw inrichten op de Roerdomplaan en een bijdrage leveren aan de uitleen speelgoedboxen op onze locatie aan de Sitterstraat.
We ontvingen een legaat dat we gaan gebruiken voor beweeg- en sportapparatuur in het nieuwe Rotterdams Onderwijs en kinderRevalidatiecentrum in Schiebroek.
De Vrienden van Rijndam heeft een financiële bijdrage geleverd voor sinterklaascadeaus, inrichting van de ouderkamer op de Roerdomplaan, uitleenspeelgoedboxen en de vervanging van een aantal onderdelen van de snoezelruimte op de Westersingel.
De Vrienden van Rijndam zet zich in voor net dat kleine beetje extra wat hét verschil maakt in een revalidatieproces van onze patienten. Zaken die niet uit het regulier zorgbudget betaald kunnen worden.
De BDO Maastunnelloop
Op 13 november startten duizend deelnemers aan de 2e editie van de BDO Maastunnelloop in het park bij de Euromast in Rotterdam. Er waren verschillende parcoursen; zo ging het 10 km parcours door de bekende Maastunnel en over en langs andere Rotterdamse iconen zoals de Erasmusbrug en Hotel New York. Dankzij de inzet van een aantal enthousiaste medewerkers konden ook Rijndam patiëntjes meedoen aan de BDO Nederland Maastunnelloop, wat een fantastische dag was dat. Samen hebben zij bijna €3.000 opgehaald, dit geld wordt besteed aan aangepast sport- en spelmateriaal.
Foto: Rob Sportfotografie
Team Rijndam loopt voor de 13e keer Roparun!
Met een aantal 'oudgedienden' en ook veel nieuwe teamleden. De deelnemers kregen te maken met veel regen en de laatste dag ook met veel wind, maar daardoor liet het team zich niet uit het veld slaan. Ze kwamen allemaal goed over de finish op de Coolsingel en hebben ruim 12.000 euro binnengehaald voor het mooie doel van de Roparun: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.
Motivatie is voor revalidatie van levensbelang
Daarom heeft Rijndam als doel om haar patiënten te verbazen. Verbazing laat zien dat ze meer kunnen dan ze eigenlijk dachten. Zodat zij (weer) Baas kunnen zijn over hun leven. Verbazing maakt het verschil!
Rijndam Revalidatie - VerBaas Jezelf