In november 2022 had Jan een kleine ingreep onder narcose, waarvoor hij moest stoppen met zijn bloedverdunners. Een dag na deze ingreep deed zijn rechterarm niets meer en bleek hij een herseninfarct te hebben gehad. Het werd snel erger en zijn hele rechterkant raakte verlamd.
2023 in beeld
Graag blikken we terug op 2023. Een jaar waarin we nieuwsgierig naar nieuwe oplossingen waren, onszelf scherp hielden en constant bleven verbeteren. Met als doel uiteindelijk onze patiënten te verbazen. VerBazen over hun eigen kunnen. Dat zij weer Baas kunnen zijn over hun eigen leven.
Vooruitstrevend, professioneel en persoonlijk
Bij Rijndam Revalidatie streven we naar een betere kwaliteit van leven voor elk van onze patiënten. We richten ons hierbij op het hoogst haalbare. Door de brug te slaan tussen revalidatiegeneeskunde, wetenschappelijk onderzoek, technologie en onderwijs, helpen we nieuwe mogelijkheden te (her)ontdekken. Onze aanpak is vooruitstrevend, professioneel en persoonlijk.
We koesteren de momenten waarop onze patiënten en medewerkers zichzelf verBazen met hun doorzettingsvermogen en kracht. Maar we zien ze ook als de essentie van onze inspiratie en motivatie binnen Rijndam. Met trots en plezier delen we graag een overzicht van deze hoogtepunten in dit jaarbeeld.
Evelyn Lindeman & Joris Uges, Raad van Bestuur
Onze patiënten in 2023
14950 | patiënten in behandeling |
99624 | behandeluren kliniek |
162892 | behandeluren polikliniek |
262516 | behandeluren in totaal |
29042 | behandeluren kinderen 0-4 jaar |
74273 | behandeluren kinderen 4-18 jaar |
159201 | behandeluren volwassenen (kliniek en poli) |
Een greep uit de ervaringsverhalen van onze patiënten
Anouk (18) is 13 jaar als ze een blessure oploopt tijdens het sporten. Normaal gesproken gaat een blessure na verloop van tijd weer over, maar dat was bij Anouk niet het geval. De pijn werd erger en ze kon op den duur zelfs niet meer lopen. Uiteindelijk werd bij Anouk het complex regionaal pijn syndroom (CRPS) werd vastgesteld. Bij Rijndam heeft ze intensief gerevalideerd. En met resultaat, want ze kan alles weer!
Nurcan is geboren in Turkije met een heupdysplasie (haar heup zit niet goed in de kom). Vanaf de dag dat Nurcan kon lopen, liep ze al mank maar de oorzaak hiervan was niet bekend. De huisarts zag niks geks, maar de ouders van Nurcan vertrouwden het niet. Uiteindelijk werd Nurcan geopereerd en kwam daarna bij Rijndam terecht. Ze heeft verschillende revalidatietrajecten gehad en is nog steeds onder behandeling bij Rijndam.
In 2016 kreeg Henk trillingen in zijn arm. Hij werd onderzocht en aan het eind van die onderzoeken zei de neuroloog: gefeliciteerd, gelukkig, u heeft geen ALS. Henk wist niet dat hij hierop onderzocht werd, schrok van de term en was blij toe. Tot in 2020 zijn duim in een onnatuurlijke stand blijft staan en hij opnieuw de ‘molen’ in moet. Dit keer kwam wel de vernietigende diagnose.
Na zijn ongeval revalideerde hij jaren geleden bij Rijndam. Hij kijkt daar met een heel positief gevoel op terug. Bij Rijndam is de basis gelegd op weg naar de topsport. Inmiddels is Mischa een zeer succesvol handbiker en behoort hij tot de wereldtop.
Onze medewerkers in 2023
744 | medewerkers 2023 |
124 | nieuwe medewerkers |
110 | stagiaires |
25 | vrijwilligers |
Ontdek de kracht van Rijndam:
een film voor (nieuwe) medewerkers
In deze nieuwe video vertellen we wie we zijn, wat we doen, maar vooral waaróm wij het doen. We brengen de waarden, motivatie en cultuur van Rijndam in beeld. We laten zien wie de mens is áchter de medewerker.
De beelden laten je verbazen over hoe de mensen van Rijndam elke dag helpen met het veranderen van levens. Over hoe we anderen in hun eigen kracht plaatsen. En hoe onze helpende hand dat extra zetje geeft, waardoor iemand weer kwaliteit van leven heeft.
Onze zorg
Experts op gebied van kinderhandtherapie
Lisette Melis is gespecialiseerd kinderhandtherapeut en Klaske Nieuwenhuis is kinderrevalidatiearts. Samen zien zij kinderen en jongeren met complexe handafwijkingen. Hun expertise is groot; kinderen en jongeren uit heel Nederland en zelfs daarbuiten komen naar het kinderhandenteam van het Erasmus MC waar Lisette en Klaske onderdeel van uitmaken. Zij spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de handfunctie van kinderen.
De beste zorg en onderwijs voor kinderen en jongeren met een beperking
De constructie van het nieuwe pand van Stichting BOOR en Rijndam is in volle gang. In het Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum,kort gezegd: het ROeR, krijgen kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking straks de beste zorg en het beste onderwijs. Bij het ROeR geloven we in mogelijkheden en we streven naar het benutten van kansen voor iedereen. Onze focus ligt op wat wel kan. Gewoon meedoen in onderwijs, dagbesteding, sport, muziek, spel en hobby; daar draait het om. Het ROeR wordt een plek waar kracht en veerkracht van zowel kinderen als ouders centraal staan.
De nieuwbouw krijgt steeds meer vorm
Het afgelopen jaar is hard gewerkt door alle betrokken partijen. Binnenin krijgt het gebouw steeds meer vorm, met de plaatsing van binnenwanden en kozijnen. Lokalen, behandelruimten, gangen en sanitaire voorzieningen tekenen zich duidelijk af. De hellingbaan is gestort, de sporthal is dicht gemaakt, en aan de buitenkant zien we prachtig gemetselde muren. Een ware metamorfose, en we kunnen niet wachten om de deuren te openen voor een nieuwe fase vol mogelijkheden!
Dit zijn de mensen van het ROeR
Wie zijn de mensen van het ROeR? We stellen er een aantal aan jullie voor.
Ontwikkeling zorgpaden binnen Rijndam
Een zorgpad is een routekaart voor de revalidatiezorg die Rijndam biedt. Het helpt behandelaren om beter samen te werken en om de beste zorg te geven aan patiënten. Voor patiënten geeft het zorgpad inzicht in wat er gaat gebeuren en zorgt het voor een soepeler behandeltraject.
Rijndam heeft het afgelopen jaar verschillende zorgpaden ontwikkeld:
Revalideren na een dwarslaesie:
Unieke samenwerking met eerstelijns fysiotherapiepraktijken
De juiste zorg op de juiste plaats op het juiste moment wordt steeds belangrijker. Ook als het gaat om medisch specialistische revalidatie. Rijndam heeft een unieke samenwerking opgezet met eerstelijns fysiotherapiepraktijken in de regio Zuid-Holland, Brabant en Zeeland. Op deze manier kunnen mensen die revalideren na een dwarslaesie eerder naar huis en revalideren in hun eigen omgeving. Erik revalideerde eerst bij Rijndam en daarna bij een eerstelijns fysiotherapiepraktijk in zijn woonplaats Breda. In het filmpje vertellen hij en zijn behandelaren over zijn revalidatietraject.
✨ Andere hoogtepunten in 2023
Sanne Diepeveen, onderzoeker aan de HAN en het Radboud UMC, doet onderzoek naar spraakproblematiek bij kinderen. Hierbij zijn 22 (van de 150) kinderen vanuit Rijndam betrokken. Anne Marie van de Zande, klinisch linguïst bij het Expertisecentrum Kind & Communicatie van Rijndam Revalidatie, heeft aan het onderzoek meegewerkt.
Anne Marie legt uit waarom dit landelijk onderzoek zo waardevol is
In 2023 heeft Rijndam alle VIPP5 doelstellingen behaald! Het betekent dat Rijndam in staat is om digitaal informatie uit te wisselen met een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) volgens het MedMij afsprakenstelsel. Ook heeft Rijndam aangetoond dat het de Basisgegevensset Zorg (BgZ) digitaal met andere zorginstellingen kan uitwisselen. Op het gebied van gegevensuitwisseling hebben we een aantal mooie stappen gezet.
NPN zet zich in om de medisch specialistische pijnrevalidatie toekomstbestendig te maken. De bestuurders van de centra willen meer bereiken door hun krachten te bundelen, kennis te delen en intensief samen te werken op het gebied van pijnrevalidatie. In 2023 ging het netwerk officieel van start en in september kwamen meer dan 60 deelnemers samen voor een landelijke netwerkdag over pijnrevalidatie. Het netwerk begon het jaar met 4 leden en heeft er nu 8.
Duurzaamheid bij Rijndam
Duurzaamheid was ook in 2023 een belangrijk thema voor Rijndam. Ons eigen GreenTeam heeft daarom in oktober de Week van Duurzaamheid georganiseerd om steeds meer medewerkers bewust te maken van hun impact op het klimaat. Een greep uit de duurzame activiteiten van 2023.
In oktober heeft Rijndam deelgenomen aan de Week van Duurzaamheid. Tijdens de campagneweek heeft het GreenTeam alle medewerkers op een positieve manier gevraagd te letten op het energieverbruik in de organisatie. Met als doel een lagere energierekening. Dit hebben wij gedaan samen met 220 andere zorgorganisaties in de campagneweek. Ook hebben we appels uitgedeeld aan patiënten en medewerkers.
In 2023 is door onze zonnepanelen circa 40.000 KWh aan elektriciteit opgebracht. Ter vergelijking: dit is het verbruik van gemiddeld 12 huishoudens op jaarbasis!
Heel trots zijn we op ons groene dak op de Westersingel. Een groen dak biedt veel voordelen:
- Het verbetert het leefklimaat en dat is zeker goed voor de stedelijke omgeving waar we zijn gevestigd.
- Het heeft een isolerende werking, waardoor het dak veel minder warm wordt en het in de zomer binnen koeler zal zijn. Een gewoon zwart plat dak wordt al snel zo'n 85 graden op een zomerdag. Een groen dak wordt tussen 35 en 50 graden, dat scheelt dus aanzienlijk!
- Een groen dak gaat veel langer mee en is dus duurzamer.
Elke dinsdag is het duurzame dinsdag in ons restaurant van locatie Westersingel. Dit betekent gerechten zonder vlees of vis. We proberen medewerkers bewust te maken van lekker vegetarisch eten.
We stimuleren onze medewerkers om met de fiets en het ov naar het werk te gaan.
Hanneke, therapie assistent: Ik woon in Rotterdam-Oost, niet zo heel ver reizen naar Rijndam, locatie Westersingel.
De eerste 10 jaar kwam ik meestal met de gewone fiets naar het werk, maar nu met de Ebike .
Wat een luxe is dat! Het is moeiteloos en snel en ik vermijd zo in ieder geval de drukke ochtendspits in het OV.
In de zomer is het sowieso heerlijk buiten en in de winter regent het lang niet zo vaak als je denkt en kom je meestal droog aan.
Ik heb, heen en terug, mijn ideale (meest rustige) route, onderlangs bij het water, waar ik telkens getrakteerd word op de mooie skyline van Rotterdam, met al zijn bruggen. Prachtig!
Vrienden van Rijndam
Business Club NSVV overhandigt cheque aan stichting Vrienden van Rijndam
Het bestuur van Business Club NSVV uit Numansdorp heeft een cheque van bijna 20.000,- euro overhandigd. Dit bedrag is de opbrengst van een Nieuwjaars wandeling die de business club op het eiland Tiengemeten organiseerde. Deze loop werd opgedragen aan clublid Huib Bijl, die sinds zijn ongeluk bij Rijndam revalideerde.
Het marathon weekend
Het marathon weekend was een feest met deelnemers om trots op te zijn. Hartverwarmend en met recht #demooiste. De Rotterdam Marathon was fantastisch, met op zaterdag de Your Marathon Challenge en op zondag de diverse afstanden van de reguliere Marathon.
Maastunnelloop
Op 12 november vond de Inofec Maastunnelloop plaats, georganiseerd door Epic Runs. Deze 2de editie was met 2.200 deelnemers compleet uitverkocht. Maar liefst 15 jonge patiënten van Rijndam deden samen met broertjes, zusjes, ouders en begeleiders mee aan de familieloop. Daarnaast legden meerdere patiënten 10 km af tijdens de wandeltocht; een enorme prestatie. Samen met een groep medewerkers van Rijndam werd er een mooi bedrag opgehaald voor de Vrienden van Rijndam.
Brownies bakken voor het goede doel
Leerlingen van verschillende basisscholen bakten en verkochten in de maand november zoveel mogelijk brownies voor Vrienden van Rijndam. De scholen in Rotterdam en omgeving deden met verschillende klassen mee aan de actie en gingen thuis of op school aan de slag met het recept van Wijktheater De Buurvrouw.
We hebben in 2023 verschillende donaties gekregen van fondsen. Hierdoor kunnen we de volgende projecten realiseren:
- Aangepaste apenkooi
- Interactieve sport- en spelwand
- Belevenistrap
- Knikkerbanen voor in de gang
- Fietslabyrint
Volkskracht Awards t.b.v. de oefenwoning
Vrienden van Rijndam heeft 50.000 euro gewonnen tijdens de uitreiking van de 100 jaar Stichting Bevordering van Volkskracht Awards. Dit geld is bestemd voor een oefenwoning in het Rotterdams Onderwijs- en Revalidatiecentrum voor kinderen met een lichamelijke en/of meervoudige beperking. In de oefenwoning kunnen kinderen met hun ouders allerlei woonaanpassingen uitproberen.
Vrienden van Rijndam heeft in 2023 de volgende giften in natura gekregen:
- Speelhuisje
- Speelgoed Mattel
- Sintcadeaus
Ook hebben we het afgelopen jaar weer een aantal mooie wensen mogen vervullen:
- Reparatie snoezelruimte, Westersingel
- Speelgoedboxen, Sitterstraat
- Inrichting ouderkamer, Roerdomplaan
- Cosmoknoppen, Roerdomplaan
- Sensoren voor Osseointegratie
- 3d printer, Ringdijk
Patiënten en medewerkers in actie
In 2023 hebben er veel nieuwe patiënten en medewerkers meegedaan aan de maastunnelloop en het marathonweekend van Rotterdam.
We zijn blij en trots om te zien hoe hard iedereen zich inzet voor de stichting. Wil jij ook meedoen aan een actie in 2024?
Roparun 2023 was een groot succes!
Het Roparun team 149 - Rijndam Revalidatie heeft in 2023 de wedstrijd met succes afgerond. De deelnemers hebben een fantastisch weekend gehad. In totaal heeft de Roparun al ruim 2,5 miljoen euro opgehaald, maar het definitieve bedrag wordt bekend gemaakt op de Roparun Slotavond op 10 juni. We zijn enorm trots op de mooie prestatie van het Roparun team 149!