Het verhaal van Jop
Vaak denken mensen bij plas- en poepproblemen aan kleine kinderen, maar wat als dit probleem blijft bestaan bij oudere kinderen? Voor ouders van oudere kinderen die nog steeds last hebben van incontinentie, kan dit veel gedoe en zorgen met zich meebrengen. Het heeft ook een emotionele en sociale impact op het kind en het gezin. Gert-Jan is vader van Jop (11 jaar). Hij vertelt over de zindelijkheidsproblemen van Jop en hoe zij daar als gezin mee om gaan. Jop is onder behandeling bij de HIPPER poli. HIPPER staat voor: Hulp bij Ingewikkelde Poep- en Plasproblemen, Expertiseteam Rijndam. Gert-Jan is heel blij met de hulp van de HIPPER poli.
‘Jop was al langere tijd onder behandeling bij het Sophia Kinderziekenhuis vanwege een ontwikkelingsachterstand. Vanuit daar zijn we doorverwezen naar Rijndam en kwamen we terecht bij de kinderrevalidatiearts. Al snel kwamen de zindelijksheidsproblemen ter sprake. De revalidatiearts heeft ons toen doorverwezen naar de HIPPER poli.
Goed gevoel
We gingen naar de Ringdijk voor de intake en ons gevoel was gelijk goed. Er werd met veel begrip naar ons geluisterd en Jop werd zelf bij het gesprek betrokken. Dat vond hij heel fijn. Ik denk dat het heel belangrijk is dat het kind betrokken wordt bij het behandelproces. Jop is 11 en weet wat hij wel en niet wil. Als het dan over jou gaat, dan wil je dat het met jou besproken wordt.
We zijn heel blij met de hulp van de HIPPER poli. Al langer waren we op zoek naar een goede behandeling, maar we werden van het kastje naar de muur gestuurd. Nu zijn we op de goede plek terechtgekomen.
Alle lof voor de behandelaar
Eind 2023 zijn we gestart met de behandeling. De darmen van Jop zaten helemaal verstopt. Om ze leeg te maken heeft hij een zware kuur met laxeerpoeder gehad. We hebben alle lof voor de behandelend fysiotherapeut. Zij ziet hoe Jop in elkaar zit en houdt rekening met zijn prikkelverwerking.
Jop is gestart met oefeningen en we volgen een vast stramien van naar de wc gaan. Dit kost veel tijd en energie, maar het is het waard. Jop heeft ook een speciaal plashorloge. Overdag heeft Jop bijna geen poep en plas ongelukjes meer.
Eigen doel
Jop heeft zelf een doel bepaald. Als hij op kamp gaat wil hij geen ongelukjes meer en hij wil rond de zomervakantie zindelijk zijn. We weten niet of het gaat lukken, maar we gaan ervoor.
Het is wel fijn dat sommige afspraken op afstand via beeldbellen plaats kunnen vinden, dat scheelt enorm, want we wonen in Zeeland.
We zijn heel lovend over de aanpak van de HIPPER poli, we hebben er alles voor over om Jop te helpen en we zijn nu eindelijk op de goede weg.’